Tweede Kamer en politiebonden roepen op tot effectievere voetbalwet

In december 2011 reageert Alvarado Esteban op een 19-jarige hooligan nadat hij door hem in de rug is aangevallen. Foto Reuters / Louis Van De Vuurst

Een meerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA in de Tweede Kamer vindt dat de Voetbalwet moet worden aangescherpt. De wet zou nu niet effectief genoeg zijn, meldt de NOS.

De partijen vinden ook dat er strengere sancties moeten komen op het negeren van het stadionverbod en dat burgemeesters beter moeten handhaven. Stadionverboden die door de overheid worden opgelegd zouden niet maximaal drie maanden moeten duren, maar één jaar. Ook zou het verbod niet beperkt moeten blijven tot één stadion of één gemeente maar voor alle stadions moeten gelden. Ook moet het boetebedrag voor overtreding van het verbod omhoog naar 7600 euro.

Richard de Mos (PVV) bereidt samen met de PvdA een initiatiefnota voor om hooligans met een aanscherpte wet harder te kunnen aanpakken. De Mos zegt tegenover persbureau Novum dat voetbal weer een feest moet worden:

“Het wordt vele malen strenger. Wat ons betreft gaan relschoppers buitenspel en wordt voetbal weer een feest dat het moet zijn.”

Politiebonden: voetbalwet moet beter benut worden

De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting over de voetbalwet, waar vicevoorzitter van de NPD Jan Willem van de Pol samen met ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp pleit voor meer bestuurlijke daadkracht van de burgemeesters. Van de Kamp zegt dat de voetbalwet beter moet worden toegepast:

“De voetbalwet moet niet alleen inhoudelijk worden aangescherpt, maar vooral ook beter worden toegepast. De wet biedt al veel mogelijkheden, maar die worden lang niet altijd gebruikt. Het ontbreekt aan bestuurlijke daadkracht.”

Volgens Van de Pol zouden agenten soms al uren voor de wedstrijd relschoppers herkennen en het te vaak voorkomt dat ze niet kunnen ingrijpen. Van de Pol wijst erop dat de politie met behulp van een noodverordening deze mensen makkelijker zou kunnen wegsturen maar dat er zelden voor wordt gekozen:

“De burgemeesters vinden het vaak te ingrijpend. Het is misschien niet goed voor de privacy, maar een groter probleem is volgens mij dat agenten keer op keer de dupe van het geweld zijn.”

In september 2010 werd de voetbalwet ingevoerd om hooligans sneller en langer te kunnen straffen. Eerder deze week gaf de KNVB al aan de wet niet goed genoeg te vinden. De voetbalbond riep op tot langere straffen en een lagere bewijslast. Vorige maand schreven de burgemeesters van de vier grote steden aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat ze met de huidige wet niet goed uit de voeten kunnen.

De Tweede Kamer spreekt in april met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de evaluatie van de huidige voetbalwet.

    • Judith Laanen