Tablet-rsi dreigt als iPad op schoot ligt

Een iPad is een ergonomisch onding. Onderzoekers die de lichaamshouding bij gebruik van deze tabletcomputer onderzochten, schrijven het niet zo hard op, maar de conclusie dringt zich onontkoombaar op bij het lezen van hun gisteren verschenen publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Work.

Hoofd en nek zijn te veel voorover gebogen bij de tabletgebruiker, als die in een favoriete werkhouding zit: ietwat onderuitgezakt op een bank met de tabletcomputer op schoot. Die hoofd- en nekposities verbeteren als de tabletcomputer hoger wordt gehouden (of op een tafel staat) en een beschermhoes heeft die – opengeklapt – ook als standaard dient en een gunstiger kijkhoek geeft.

Onderzoekers van Harvard University en van Microsoft (!) schrijven hoe ze vijftien tabletgebruikers (Apple’s iPad en Motorola’s Xoom) in vier houdingen lieten werken. In een luie stoel, met het tablet al of niet in een kijkhoekverbeterende hoes, en aan tafel, met de tablet meer of minder rechtop geplaatst. In die rechtoppositie op tafel keken de gebruikers naar een film, zodat ze hun handen nauwelijks gebruikten, wat met zo’n aanraakscherm dan ook vrijwel onmogelijk is. Internetten en emails afhandelen waren de bezigheden in de andere houdingen.

Dit onderzoek ging niet over armen, polsen en handen. En ook niet over pijnklachten. Maar over de houding van hoofd en nek. Wie hoofd en nek langdurig ver voorover laat neigen, belast de nek- en rugspieren zwaar. De kans op pijnlijke schouders en nek neemt dan toe.

Er moeten ergonomische regels voor het gebruik van die computers komen, schrijven de onderzoekers, „nu bedrijven werkgevers en zorgverleners de voor- en nadelen van de grootschalige, zakelijke inzet van tabletcomputers afwegen.”

Wie de conclusies leest, ziet in een oogopslag dat goed geplaatste, bestaande desktop- en notebookcomputers beter zijn.

Apple verkocht in twee jaar tijd ruim 50 miljoen iPads. Misschien gaan er in 2015 wel 500 miljoen over de toonbank, schrijven optimistische marktanalisten. Microsoft heeft die boot in het begin gemist, vinden die marktanalisten ook.

De onderzoekers melden zelf hun belangenverstrengeling. Een van de drie geldschieters was Microsoft – naast twee overheidsorganisaties. Twee van de vijf onderzoekers werken bij Microsoft. Maar de Human Research Administration van Harvard keurde alle protocollen goed.