Syrische troepen bestormen stad – Rusland blijft sancties blokkeren

Actors from Avaaz wearing giant masks of Bashar al-Assad and Vladimir Putin dump dozens of bloodied body bags outside the UN Security Council Acteurs droegen gisteren maskers van Assad en Poetin en sleepten als protest lijkzakken voor de ingang van het VN-hoofdkantoor in New York. Foto: AFP / Timothy A. Clary

Overheidstroepen hebben vandaag verschillende wijken van de centrale Syrische stad Hama bestormd. Daarbij gebruikten zij onder meer mortiergranaten en sluipschutters. Ondertussen blokkeert Rusland nog altijd iedere sanctie tegen Syrië.

Bij de bestorming van de wijk Bab Qebli van Hama viel zeker één dode. De aanval begon volgens het Local Coordination Committees al gisternacht.

Volgens de Verenigde Naties zouden in de afgelopen tien maanden al zo’n 5400 mensen zijn omgekomen bij gevechten in Syrië.

Rusland: sancties tegen Syrië onrechtvaardig en niet productief

Desondanks weigert Rusland nog altijd sancties tegen het regime van president Bashar Assad te steunen. Die zouden “onrechtvaardig en niet productief” zijn, volgens dat land.

Rusland blokkeert al sinds het begin van de onrust in Syrië voorstellen voor sancties binnen de VN-veiligheidsraad. De Verenigde Staten, de Europese Unie, de Arabische Liga en Turkije hebben wel al sancties ingesteld tegen het regime van Bashar Assad in Damascus.

Rusland heeft Europa en de Verenigde Staten gewaarschuwd de crisis en Syrië niet op te lossen met militair ingrijpen, zoals de NAVO deed bij opstand in Libië vorig jaar. Rusland onthield zich destijds van stemming in de VN-veiligheidsraad toen de resolutie werd besproken die dit ingrijpen mogelijk maakte, maar leverde wel forse kritiek op de bombardementen die de NAVO vervolgens uitvoerde om de Libische rebellen te helpen in hun strijd tegen Moammar Gaddafi.

Rusland en Syrië al bondgenoten sinds de tijd van de Sovjet-Unie

Rusland drong vandaag opnieuw aan op vredesgesprekken tussen de Syrische overheid en de oppositie. Die gesprekken zouden volgens Rusland moeten worden geleid door Egypte, de Arabische Liga, Turkije of Rusland zelf.

Rusland is al een bondgenoot van Syrië sinds de tijd van de Sovjet-Unie. Het grootste deel van de Syrische gevechtsvliegtuigen, raketten, tanks en andere zware wapens is afkomstig uit Moskou. Een groot deel daarvan werd door de Sovjet-Unie geleverd aan de vader van de huidige Syrische president. Bashar Assad volgde in 2000 zijn vader Hafez op als president van Syrië.

    • Niels Posthumus