‘Star Wars blijft me enorm inspireren’

Regisseur Arne Toonen (Dik Trom, Black Out) raakte helemaal van de kaart door ‘Star Wars: Return of the Jedi’.

NOVUM29:NEW KIDS NITRO FILM PREMIERE:EINDHOVEN;07DEC2011-New Kids Nitro Film premiere, Arne Toonen.Novum/mr/str.Mischa Rapmund Novum MISCHA RAPMUND

,,De film die als het ware mijn fantasie openbrak, was Return of the Jedi, het slotdeel van de originele Star Wars-trilogie, en eigenlijk de slechtste van de drie. Maar het was de eerste die ik in de bioscoop zag, met mijn vader in 1983 in een van die multifunctionele partycentra annex dorpshuizen in Cuijk of Boxmeer, waar ik vandaan kom. Wat ik me vooral herinner is het besef: zo kun je dus ook naar de wereld en de kosmos kijken, als een klein jongetje dat naar de maan en de sterren kijkt.

„Daarna werd ik een enorme Star Wars-freak, en heb ik hem nog vaak teruggezien. Toen is de kiem gelegd voor wat ik als filmmaker ook probeer te doen: het creëren van een eigen wereld.

,,Ik denk dat je als maker de verantwoordelijkheid hebt om mensen in de bioscoop een wereld te laten zien die ze nog niet kennen. Door de realiteit worden ze al de hele dag omgeven. Ook bij Black Out heb ik geprobeerd om die eigen wereld te maken, door alles een beetje te abstraheren.

,,Net als in Star Wars is de hoofdpersoon van Black Out eigenlijk het enige normale personage, en daaromheen is iedereen knettergek. Samen met hem moeten we uit het doolhof zien te komen. Ik zie mezelf wel als een genreregisseur. Wat dat betreft ben ik echt een kind van de jaren tachtig. Het leuke van genre is dat je ermee kunt spelen. Ook in Black Out heb ik geprobeerd dat te doen. Het publiek geven wat het wil, maar niet wat het verwacht. Zo is de Russische crimineel in de film geen clichématige ex-kampbeul, maar een balletdanser.

,,Mijn liefde voor Star Wars gaat zo ver dat er zelfs in Black Out nog kleine Star Wars-verwijzingen zitten, bijna onzichtbaar: in de vorm van een shot of een geluidje. In Dik Trom deed ik dat nog veel schaamtelozer. Gewoon een vader laten zeggen: ‘Ik ben je vader’, net zoals Darth Vader in The Empire Stikes Back tegen Luke. Er zit zoveel gevoel voor drama en voor dialoog in die oude Star Wars-trilogie, dat blijft me inspireren.”

Dana Linssen

    • Dana Linssen