Staande ovatie bij emotioneel afscheid Giffords in Congres

Ze maakte het een paar dagen geleden al bekend, maar vandaag nam Gabrielle Giffords dan echt afscheid van het Amerikaanse Congres. Het was een emotioneel afscheid van het vorig jaar beschoten Congreslid. Haar collega’s gaven haar een lange staande ovatie.

Een collega van de Democraten uit het Congres, Debbie Wasserman Schultz, las met hapering in haar stem een verklaring namens Giffords voor. In de verklaring maakte ze nog eens duidelijk dat ze zich volledig op haar herstel wil richten en dat haar terugtreden het beste is voor haar kiezers uit de staat Arizona. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner en al haar andere collega’s in het Congres gaven Giffords een groot applaus:

Giffords zelf maakte haar beslissing afgelopen zondag al via een indrukwekkende videoboodschap wereldkundig:

Giffords werd begin vorig jaar tijdens een politieke bijeenkomst in haar hoofd geschoten bij een schietpartij in Tucson, Arizona. Ze overleefde, maar haar hersenen waren zwaar beschadigd. Zes anderen overleefden de aanslag niet, dertien anderen raakten gewond.

    • Pim van den Dool