Ruzie over de vraag of je Jezus Christus kan kiezen via tv-auditie

scene uit de film Jesus Christ Superstar (1973) FOTO: Universal Ted Neeley

Musicalgiganten Andrew Lloyd Webber (componist) en Tim Rice (tekstschrijver) ruziën over de tv-shows waarin Lloyd Webber komende zomer een hoofdrolspeler wil vinden voor een nieuwe Britse productie van Jesus Christ Superstar. Rice vindt het „smakeloos” om op deze manier audities te houden voor de Jezus-rol in de musical . Hij huivert bij de gedachte aan juryleden die tegen een geschikt ogende kandidaat zeggen: „Jij zou Jezus kunnen zijn.”

Lloyd Webber heeft bij de BBC al vier vorige auditieseries geproduceerd – volgens hetzelfde procedé dat bij de AVRO werd gebruikt voor de Op zoek naar...-shows. Die leverden onder meer een hoofdrolspeler op voor Evita en Joseph, beide Webber/Rice musicals. Tegen die eerdere succesproducties heeft Rice nooit bezwaar gemaakt, omdat het toen om hoofdrollen in luchtige musicals ging. Maar volgens hem is Jesus Christ Superstar, waarin Lloyd Webber en hij politieke en religieuze thema’s hebben verwerkt, van een andere orde. „Zo’n auditieshow schept de mogelijkheid voor parodieën en ik vind het een slecht idee om mensen te laten stemmen over de vraag wie Jezus moet zijn”, zegt hij in de Sunday Telegraph. „Het is niet geheel onmogelijk dat het een heel beschaafde, smaakvolle show wordt, met de aartsbisschop van Canterbury als presentator. Maar dat betwijfel ik.”

Rice kan de shows niet meer tegenhouden. Maar zijn contract voorziet wel in een veto over de rolverdeling: „Als ik de winnaar niet aardig vind, kan ik dat zeggen.”

De BBC heeft, net als de AVRO, veel kritiek gekregen op het feit dat via zulke auditieshows wekenlang reclame wordt gemaakt voor een aankomende theaterproductie. De nieuwe serie wordt daarom uitgezonden door ITV, de grootste commerciële tv-zender van Groot-Brittannië.

Ook in Nederland is de formule intussen verhuisd; de meest recente versie, waarin een hoofdrolspeler voor de musical Saturday Night Fever werd gezocht, was te zien op RTL4.

    • Henk van Gelder