Rutte prijst ‘zeldzaam inzicht’ van vertrekkende Tjeenk Willink

Tjeenk Willink vanmiddag voor de camera's van de NOS.

Herman Tjeenk Willink, de terugtredend vicevoorzitter van de Raad van State, had een “zeldzaam inzicht in onze constitutionele verhoudingen en altijd op basis van een gedegen politieke analyse.” Dat zei premier Rutte vanmiddag bij zijn afscheid.

Ter gelegenheid van het afscheid van Tjeenk Willink werd vanmiddag op het Binnenhof een buitengewone vergadering van de Raad van State gehouden, zo meldt persbureau Novum vanmiddag. Tijdens de bijeenkomst werd Tjeenk Willink benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van koningin Beatrix.

Rutte was tijdens een korte toespraak vol lof over Tjeenk Willink. Naast zijn staatkundige kennis hield Tjeenk Willink volgens Rutte ook “steeds dat fijne gevoel voor mensen en hun particuliere besognes”. Rutte: “Ik vermoed vanuit een soort professionele nieuwsgierigheid, omdat het persoonlijke nu eenmaal ook politiek is.”

Tjeenk Willink als informateur ‘prudent en onkreukbaar’

Tijdens zijn vicevoorzitterschap werd Tjeenk Willink vijf keer benoemd tot informateur. “En vijf keer was de verantwoording in uw eindverslag zo helder en overtuigend dat de Tweede Kamer afzag van een afsluitend debat”, zo zei Rutte. Volgens de premier staat Tjeenk Willink als adviseur en informateur bekend als “honderd procent prudent en onkreukbaar”.

De 70-jarige Tjeenk Willink was van 1987 tot 1997 lid van de Eerste Kamer namens de PvdA, waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Daarvoor was hij onder meer adviseur bij het ministerie van Algemene Zaken, regeringscommissaris voor de reorganisatie van de rijksdienst en buitengewoon hoogleraar politieke en bureaucratische besluitvorming aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant.

Bij de vergadering op het Binnenhof waren ook premier Rutte, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig. Tjeenk Willink is sinds 1 juli 1997 vicevoorzitter van de Raad van State. Op 1 februari wordt hij opgevolgd door oud-CDA-minister Piet Hein Donner.

Bekijk hieronder een uitgebreid interview dat de NOS vanmiddag met Tjeenk Willink hield:

    • Pim van den Dool