Rushdie nogmaals zwijgen opgelegd

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie heeft na dreigementen van radicale moslims een literair festival gisteren niet kunnen toespreken via een videoboodschap nadat hem eerder te kennen was gegeven door de politie dat hij om veiligheidsredenen beter weg kon blijven.

Indiase kranten hebben vandaag stevige kritiek geleverd op de Indiase regering wegens de affaire. De Times of India noemde de zaak in een commentaar een „politieke coup tegen vrijheid van meningsuiting”. De Asian Age had het over „nog een voorbeeld van de overwinning van onverdraagzaamheid in India.”

De Brits-Indiase auteur beschuldigde de Indiase overheid gisteren van „bekrompen” politieke beweegredenen, omdat er volgens hem op deze manier wordt toegegeven aan de eisen van moslimgroeperingen. Zij vormen in de deelstaatverkiezingen in de noordelijke staat Uttar Pradesh de komende weken een belangrijke kiezersgroep.

Rushdie had vorige week zijn bezoek aan het literatuurfestival, dat van 20 tot 24 januari plaats had, afgeblazen na moorddreigementen.

„We voelen ons gekrenkt en onteerd”, zei een medewerker van het festival gisteren tegen een applaudisserende én jouwende menigte nadat hij had verteld dat ook het uitzenden van de videoboodschap niet door kon gaan.

Rushdie ligt zeer gevoelig bij moslims in India door zijn controversiële boek uit 1988, de Duivelsverzen, dat in India verboden is. In het boek wordt de profeet Mohammed volgens moslims blasfemisch weergegeven. (Reuters, BBC)