Rosenthal vraagt China om uitleg over arrestatie dochter activiste

De dochter van Ni Yulan, Dong Xuan, eind december bij een rechtbank in Peking. Foto AFP / Ed Jones

Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen over het bericht dat de dochter van de Chinese advocate Ni Yulan China niet mag verlaten. De vrouw zou naar Nederland komen om namens Ni Yulan de Mensenrechtentulp 2011 in ontvangst te nemen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vanavond bekend dat naast Rosenthal ook de Nederlandse ambassade in Peking navraag zal doen bij de Chinese autoriteiten. Yulan heeft de Mensenrechtentulp 2011 toegekend gekregen voor haar strijd tegen gedwongen huisuitzettingen van burgers door de Chinese overheid. Omdat de activiste vastzit, zou de prijs volgende week dinsdag in Den Haag aan haar dochter Dong Xuan worden overhandigd.

Van de Chinese autoriteiten heeft de dochter van Ni Yulan echter geen toestemming gekregen het land uit te reizen. Ze zou onderweg naar Nederland zijn opgepakt, zo meldt persbureau Novum vanavond. D66-leider Alexander Pechtold riep Rosenthal eerder vandaag al via Twitter op actie te ondernemen als de berichten inderdaad klopten:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Dochter winnaar mensenrechtenprijs onderweg naar NL op vliegveld Peking opgepakt … Wat doet Min. Rosenthal ? http://t.co/RDXDcjsq

Ni Yulan beschuldigd van fraude met vastgoed en veroorzaken onrust

De Chinese activiste wordt verdacht van fraude. Ze zou feiten hebben vervalst in een poging vastgoed te stelen. Daarnaast is haar ten laste gelegd dat ze samen met haar man onrust zou hebben veroorzaakt in een hotel toen ze werd vastgehouden door de politie.

De Mensenrechtentulp is een Nederlandse staatsprijs die sinds 2008 wordt toegekend aan personen die uitzonderlijke moed hebben getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van hun medeburgers. De tulp wordt normaal gesproken uitgereikt op de Internationale Mensenrechtendag, 10 december. Afgelopen jaar werd uitreiking van de Tulp uitgesteld, om de rechtszaak tegen Ni Yulan niet te schaden.

    • Pim van den Dool