PVV trots: baan Timmermans verprutst

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans is niet verkozen tot Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa. Timmermans, de officiële kandidaat van de Nederlandse regering, werd mede door toedoen van de PVV uitgeschakeld. Hij kreeg 92 van de 239 stemmen.

De Parlementaire Assemblee van de Raad gaf gisteren in de eerste stemronde een absolute meerderheid aan Nils Muiznieks. Deze Letse politicoloog kreeg in de eerste ronde 120 stemmen, net genoeg voor de meerderheid.

De Raad van Europa, een organisatie van 47 landen, is opgericht in 1949 en houdt zich vooral bezig met mensenrechten. In de Parlementaire Assemblee wordt Nederland vertegenwoordigd door zeven Eerste en Tweede Kamerleden.

Hoewel Timmermans wegens zijn „staat van dienst” door de Nederlandse regering werd voorgedragen, kreeg hij geen steun van de PVV. Eerste Kamerlid Peter van Dijk koos voor Muiznieks, die dankzij de PVV-stem precies aan een meerderheid kwam. Was Van Dijks stem naar Timmermans gegaan, dan was een tweede ronde noodzakelijk geweest.

Van Dijk was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Zijn collega Louis Bontes, Tweede Kamerlid voor de PVV, zei vandaag in De Telegraaf trots te zijn dat de PVV bewust de kandidatuur van Timmermans heeft verprutst. Bontes: „Timmermans is een type waar je als PVV’er niet veel van hoeft te verwachten. Dan maar die Let.”

Timmermans reisde de afgelopen weken door Europa om steun te verkrijgen. Op Facebook laat hij weten het een „zeer grote eer” te hebben gevonden om mee te doen. Hij noemt het „hartverwarmend” dat, „ondanks de politieke verschillen” de Nederlandse Kamerleden „bijna unaniem” voor hem hebben willen knokken.