Poetin blokkeert Javlinski als rivaal

De liberale politicus Grigori Javlinski mag definitief niet aan de presidentsverkiezingen van 4 maart in Rusland meedoen. De Centrale Kiescommissie heeft dat gisteren bekendgemaakt. Reden is dat ongeveer 25 procent van de twee miljoen handtekeningen die Javlinski voor registratie van zijn kandidatuur moest inleveren, niet in orde zou zijn.

Javlinski zegt dat de stap politiek gemotiveerd is: door hem te weren wil het Kremlin de enige serieuze concurrent van premier Vladimir Poetin uitschakelen. Want ook al maakt Javlinski slechts kans op een paar procent van de stemmen, samen met de andere liberale kandidaat Michail Prochorov kan hij Poetin een meerderheid van 51 procent onthouden. Die heeft Poetin nodig om een tweede stemronde te voorkomen. Prochorov wordt wel, aan de leiband van het Kremlin, ingezet om de stemmen van de ontevreden middenklasse te trekken.

De commissie zei maandag al dat er problemen waren met de stemmen van Javlinski. Maar een besluit om hem te weren werd na bezwaar van Javlinski uitgesteld om de handtekeningen nog een keer te controleren, aldus de commissie. Javlinski heeft zijn laatste hoop gevestigd op de rechter. Maar aangezien rechters in Rusland in politieke kwesties niet onafhankelijk oordelen en doen wat hun wordt bevolen, maakt hij weinig kans.

Javlinski’s lot lijkt ook door een andere factor te worden bepaald. Nu hij is afgevoerd van de kandidatenlijst kunnen duizenden Russen die verkiezingswaarnemer willen zijn zich daarvoor niet meer aanmelden. Verkiezingswaarnemer ben je in Rusland namelijk alleen voor de partij van een van de kandidaten. Aangezien Javlinski’s partij Jabloko tijdens de parlementsverkiezingen van 4 december de meeste kritische waarnemers op de been bracht en die grootschalige stembusfraude constateerden, is een belangrijke hindernis voor nieuwe vervalsing van de verkiezingsuitslagen verdwenen.