Plezier met de Slo Mo Guys

De grappigste filmpjes zijn die waarin de Slo Mo Guys elkaar pijn doen. Bijvoorbeeld die waarin ze champagnekurken tegen elkaars gezicht schieten. Je ziet de golven van de inslag over de huid trekken als kringen over een vijver, terwijl de schrikreflex nog moet komen – en de straal belletjeswijn ook.

De Slo Mo Guys zijn Gavin en Dan, twee sympathieke Britten gezegend met een sardonisch gevoel voor humor. Hun kernactiviteit is: sterk vertraagde video’s maken. Daarvoor gebruiken ze een professionele camera ter waarde van een aardige sportwagen, die Gavin van zijn baas mag lenen. Deze kan 2.500 beeldjes per seconde (fps) schieten in high definition, zodat een seconde van de werkelijkheid wordt uitgerekt tot ruim anderhalve minuut video.

Hun video’s zijn al uniek door deze specificaties en door de prima belichting. Daarnaast door de onderwerpkeuze. Ze bestuderen huis-, tuin- en keukenverschijnselen met iets extra’s. Iedereen kent het vertraagde beeld van een druppel die in water valt. De Slo Mo Guys zorgen dat de druppel en de vloeistof waar deze invalt, verschillend van kleur zijn. Zo zie je dat de druppel die ‘terugkaatst’ grotendeels de kleur heeft van de invallende druppel. Bovendien weten ze deze opstijgende druppel op zijn hoogste punt te laten botsen met de volgende vallende druppel – met spectaculaire gevolgen.

Pretenties hebben de Slo Mo Guys niet. Ze volgen hun nieuwsgierigheid en maken lol. Een wetenschappelijke inborst hebben ze zeker. Zo vergroten ze soms in stappen de vertragingsfactor, om te zien wat je dan méér ziet. Het ceteris paribus wordt bewust toegepast in het filmpje waarin een rij van vijf waterballonnen wordt beschoten met een luchtdrukpistool.

Bij de eerste poging zijn de ballonnen te groot. De kogel maakt alleen een lek in de eerste ballon – een slapstickeffect dat uiteraard de montage haalt. Kleinere ballonnen leveren een prachtige opname op waarbij de kogel alle vijf ballonnen kapot schiet. Wat zou het gemiddelde zijn van deze twee resultaten? De Slo Mo Guys vinden het. Middelgrote ballonnen leiden tot een shot waarbij de kogel zichtbaar langer in de tweede ballon verblijft, om daar zodanig afgeremd uit te komen dat hij tegen de derde ballon terugstuitert. Terug het water van de tweede ballon in, want die ballon is al wel geknapt, maar de inhoud begint nog maar net met vallen.

Zo zie je dingen die je nooit ziet. Betoverend mooi is de laatste video, waarin de heren vonken maken met vuursteen op metaal. Special effects zonder special effects.

Bekijk de filmpjes via nrc.nl/bekijks

    • Herbert Blankesteijn