Pesten 2.0, dat moeten we niet willen

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Op de basisschool wordt ons de basiskennis aangeleerd die van pas komt in de rest van het leven. Een stukje geschiedenis, een beetje natuur, rekenen en aardrijkskunde en vooral veel taal.

Maar niet alles wordt wordt er geleerd: de betekenis van het werkwoord ‘bashen’ heb ik namelijk zelf moeten achterhalen. Na wat gegoogle kwam ik er achter dat het in het Brits-Engels masturberen betekent en in het Amerikaans-Engels mondeling aanvallen of afzeiken.

Ik doel op de tweede betekenis: afzeiken. Het lijkt alsof dat op internet de gewoonste zaak van de wereld is. Op Twitter volgde ik een aantal mensen die daar superieur in zijn en uit het niets mensen gaan bashen. Vaak pikken ze gewoon iemand uit en wordt de persoon in kwestie publiekelijk voor paal gezet. Die persoon is zich vaak van geen kwaad bewust, maar wordt uitgemaakt voor van alles en nog wat. Het wordt vaak nog erger wanneer de persoon reageert op de basher want ‘hoe durft hij te reageren?!’. Ik vind dat nog al wat…

Waarom doen mensen dat? Wat bezielt ze? Waar zijn de normen en waarden op het internet gebleven? Ook op het internet behoor je die te hebben. Het is veel te makkelijk om vanuit je luie stoel iemand te gaan afzeiken en kleineren. Ik kan met honderd procent zekerheid stellen dat de basher nooit in iemands gezicht zal bashen. Dat doe je gewoon niet. En op internet ook niet! Zo’n internetwereld moeten we niet willen.

Op de basisschool heb ik niet geleerd wat bashen is, maar wat ik wél heb geleerd is dat je niet mag pesten. Bashen is pesten 2.0 en voor die hype pas ik.

    • Marissa van Loon