Palestijnen zien geen kans voor hervatten vredesproces

Abbas stond na vanmiddag na zijn ontmoeting met de Jordaanse koning de pers te woord. Foto Reuters / Muhammad Hamed

Verkennende gesprekken tussen Israël en de Palestijnen over hervatting van het vredesproces zijn op niets uitgelopen. Dat zei de Palestijnse president Abbas vanmiddag na een ontmoeting met de Jordaanse koning Abdullah II.

Begin deze maand begonnen de Israëliërs en de Palestijnen na bemiddeling van Jordanië hun eerste directe gesprekken in meer dan een jaar tijd. De bedoeling was dat de verkennende gesprekken zouden leiden tot het opstarten van nieuwe vredesonderhandelingen. Abbas gaf echter vanmiddag aan geen heil meer te zien in de gesprekken met Israël. Hij wil de impasse volgende week woensdag bespreken tijdens een vergadering van de Arabische Liga.

De reden van het vastlopen van de verkennende gesprekken lijkt onenigheid tussen Israël en de Palestijnen over de volgorde van de stappen die beide partijen zouden moeten zetten om het vredesproces weer op gang te brengen. De Palestijnen dienden tijdens de gesprekken een voorstel in over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat en wilden dat ook de Israëli’s zo’n voorstel zouden indienen. Volgens Abbas kwamen de Israëli’s wel met een document, maar kon dit niet gezien worden als een officieel voorstel.

De internationale gemeenschap zal naar verwachting de komende dagen forse druk uitoefenen op Abbas en de Israëlische premier Netanyahu om de gesprekken toch voort te zetten. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton heeft morgen en vrijdag ontmoetingen met beide leiders. Israël heeft al aangegeven bereid te zijn door te praten. Abbas zit in een moeilijk pakket: zijn politieke rivalen van Hamas zijn mordicus tegen vredesonderhandelingen met Israël. Aan de andere kant kan Abbas bij de Verenigde Naties, die praten over de erkenning van een Palestijnse staat, sympathie verspelen als hij wegloopt van de onderhandelingstafel.

    • Pim van den Dool