Opnieuw twee doden bij geweld in Tibet - spanningen lopen verder op

Tibetaanse kinderen protesteren tegen politiegeweld. Foto AP / Angus McDonald

Bij nieuw geweld tussen Tibetaanse demonstranten en de Chinese oproerpolitie zijn gisteren zeker twee doden gevallen. Dat heeft de organisatie Free Tibet vandaag bekend gemaakt.

De Chinese politie opende gisteren het vuur op demonstranten in Seda, in de provincie Sichuan. Volgens de Chinese autoriteiten zouden zij een politiebureau hebben aangevallen en veertien agenten hebben verwond.

De demonstratie van de Tibetanen bij het politiebureau in Seda was een reactie op een schietincident van maandag, stelt persbureau AP, waarbij zo’n dertig Tibetanen gewond raakten.

De Chinese oproerpolitie zou toen op een groep vreedzame demonstranten hebben geschoten tijdens een straatprotest bij een klooster in het nabijgelegen plaatsje Draggo (Luhuo in het Chinees).

China beweert dat ook dat geweld zou zijn uitgelokt door Tibetaanse demonstranten.

De spanning in de regio van Seda en Draggo is de laatste tijd om te snijden. Het afgelopen jaar staken al zestien Boeddhistische monniken, nonnen en andere Tibetanen zichzelf uit protest in brand.

De Tibetanen strijden al vele decennia voor vrijheid en voor de terugkeer van hun spiritueel leider, de Dalai Lama, die al sinds 1959 in ballingschap in India woont. China ziet Tibet als een provincie die al vele eeuwen deel uitmaakt van het Chinese rijk. China bestempelt Tibetanen die zichzelf in brand steken als terroristen.