Ook de BBC zette privédetectives in

De BBC heeft in de afgelopen zes jaar 370.000 euro aan privédetectives besteed. Dit heeft Mark Thompson, directeur van de Britse publieke omroep, gezegd tegen de commissie-Leveson. Deze commissie doet onderzoek naar dubieuze praktijken in de Britse media. In totaal maakte de BBC 232 keer gebruik van privédetectives. Ze werden ingezet voor bescherming van journalisten en het verkrijgen van informatie.

De BBC huurde onder anderen de omstreden detective Steve Whittamore in om in 2001 een pedofiel voor ze te vinden. Dit om te achterhalen of een veroordeeld pedofiel in het buitenland met kinderen zou kunnen werken. Whittamore werd in 2005 veroordeeld omdat hij illegaal verkregen informatie doorspeelde naar Britse tabloids.

Er werd ook een privédetective ingeschakeld voor geheime informatie van de overheidsdienst die zich met nummerplaten bezighoudt. De journalist vermoedde dat de eigenaar van een auto lid was van een criminele organisatie. Volgens Thompson was het hier gerechtvaardigd om van een privédetective gebruik te maken.

De NOS zegt nooit privédetectives in te schakelen. Woordvoerder Rolf de Wit: „Zowel in het achterhalen van informatie als in de bescherming van onze journalisten maken we daar geen gebruik van.” De Wit geeft geen oordeel over de praktijken van de Britse omroep: „Het is aan de BBC of ze hiervan gebruikmaken.”