‘Nog steeds martelingen in Libië’ - onderhandelingen over Bani Walid

Strijders van de Libische interim-regering verzamelden zich vandaag rond de zuidelijke stad Bani Walid, waar deze week gevochten werd met aanhangers van oud-dictator Gaddafi. Foto AFP / Mahmud Turkia

Gevangenen die tijdens de volksopstand tegen Gaddafi zijn opgepakt worden nog steeds gemarteld in Libië. Dat heeft de VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten vanavond gezegd. In de zuidelijke stad Bani Walid wordt intussen onderhandeld tussen de Overgangsraad en Gaddafi-loyalisten.

VN-vertegenwoordiger Navi Pillay zei vanavond volgens persbureau Reuters extreem bezorgd te zijn om het lot van duizenden gevangenen die sinds het begin van de opstand in februari vorig jaar door de rebellen zijn gearresteerd. Haar medewerkers hebben volgens Pillay “alarmerende berichten” ontvangen over martelingen van strijders van Gaddafi door brigades van de rebellen. Zowel opgepakte soldaten van Gaddafi’s leger als huurlingen uit andere Noord-Afrikaanse leger zouden slachtoffer van de martelingen zijn.

Pillay denkt dat het gebrek aan centraal gezag in Libië de belangrijkste oorzaak is van de misstanden. De regering van de Nationale Overgangsraad in Tripoli heeft namelijk lang niet de volledige controle over rebellenbrigades die bijvoorbeeld in het zuiden en westen van het land de gevangenissen beheren. Volgens Pillay is het noodzakelijk dat de interim-regering zich meer inspant om de gevangenen een goede behandeling en de kans op een eerlijk proces te geven.

Regering onderhandelt met opstandige stammenleiders Bani Walid

In de zuidelijke stad Bani Walid onderhandelde de Libische minister van Defensie vandaag met stammenleiders over de gewelddadige onrust die deze week in de stad uitbrak. Aanhangers van oud-dictator Gaddafi raakten begin deze week slaags met troepen van de interim-regering en slaagden er zelfs in de stad weer in bezit te krijgen. De stad was een van de laatste bolwerken van het oude regime die vorig jaar door de opstandelingen werd veroverd.

Een woordvoerder van defensieminister Osama al-Juwali zei vanmiddag volgens persbureau AP dat hij geprobeerd heeft “een oplossing te vinden” voor het conflict in Bani Walid. Strijders van de nieuwe Libische regering bewaakten vandaag de toegangswegen tot Bani Walid terwijl Al-Juwali in de stad sprak met de stamleiders. De stad lijkt de nieuwe regering in Tripoli niet te accepteren.

    • Pim van den Dool