Nigerezen bellen voor voetbalteam

De bevolking van Niger, een van de armste landen ter wereld, betaalt een controversiële belasting aan het nationale voetbalteam. De regering int 10 CFA (0,015 eurocent) op elk uitgaand mobiel telefoongesprek om geld in te zamelen voor deelname aan de Afrika Cup.

Nooit eerder wist Niger zich te kwalificeren voor het toernooi, dat dit jaar in de oliestaatjes Equatoriaal Guinee en Gabon wordt gehouden. Maar geld voor accommodatie, transport en betaling van de 23 spelers was er volgens de regering niet. Niger kampt met een voedselschaarste en heeft buitenlandse donors om hulpgeld gevraagd.

„Het team speelt voor de bevolking, dus de bevolking moet iets bijdragen,” zei de vicepresident van de Nigerese voetbalfederatie. „Op hun beurt zullen de spelers hun uiterste best doen.”

De vier mobiele netwerken dragen sinds een maand de belasting af.

Zo’n vijf miljoen Nigerezen hebben een mobieltje, iets minder dan de helft van de bevolking. Critici eisen dat de regering na afloop van de Afrika Cup inzage geeft in de inkomsten uit de belasting. Het nationale team, de Mena (gazelle), speelde maandag de eerste wedstrijd tegen Gabon en verloor met 0-2.

    • Pauline Bax