Nederland pakt Megaupload-verdachte op in Rotterdam

An entrance to Megaupload's office at a hotel in Hong Kong is seen in this Hong Kong government handout photo released late January 20, 2012. The Hong Kong government said on Friday over HK$300 million ($38.4 million) worth of proceeds from Megaupload were seized in the country in joint operations by Hong Kong customs and U.S. authorities. The U.S. government shut down the Megaupload.com content sharing website, charging its founders and several employees with massive copyright infringement, the latest skirmish in a high-profile battle against piracy of movies and music. REUTERS/Government Information Services/Handout (CHINA - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. HONG KONG OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN HONG KONG
An entrance to Megaupload's office at a hotel in Hong Kong is seen in this Hong Kong government handout photo released late January 20, 2012. The Hong Kong government said on Friday over HK$300 million ($38.4 million) worth of proceeds from Megaupload were seized in the country in joint operations by Hong Kong customs and U.S. authorities. The U.S. government shut down the Megaupload.com content sharing website, charging its founders and several employees with massive copyright infringement, the latest skirmish in a high-profile battle against piracy of movies and music. REUTERS/Government Information Services/Handout (CHINA - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. HONG KONG OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN HONG KONG Het hoofdkwartier van Megaupload in Hong Kong. Foto Reuters

In de zaak-Megaupload is afgelopen vrijdag in Nederland een verdachte aangehouden. Het zou gaan om een Est die is aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, bevestigt het OM.

De man, de 32-jarige Andrus N., is maandag al voorgeleid voor de rechter-commissaris in Den Haag. Hij is voor zestig dagen in voorlopige hechtenis gezet, in afwachting van een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. N., die ook de Turkse nationaliteit heeft, zou softwareprogrammeur bij Megaupload zijn.

De Est is aangehouden in Rotterdam, kan een woordvoerder van het Haagse functioneel parket aan nrc.nl bevestigen. Na het rechtshulpverzoek van de FBI dat vrijdag binnenkwam, is de man diezelfde dag nog aangehouden. Een uitleveringsverzoek is nog niet binnengekomen uit de VS, maar volgens de woordvoerder komt dat mogelijkerwijs nog. Als het komt, dan is het aan de rechter te bepalen hoe daar op wordt gereageerd.

In de aanklacht van het Amerikaanse Openbaar Ministerie tegen de in totaal zeven verdachten, waar de Amerikanen het steevast over ‘Mega Conspiracy’ hebben, staat het volgende over N.:

“ANDRUS N. is a citizen of Estonia and a resident of both Turkey and Estonia. N. is a software programmer and Head of the Development Software Division for MUL. N. is responsible for the technical aspects of Megaclick.com. N. develops new projects, tests code, and provides routine maintenance for the site. Additionally, N. provides web coding assistance to various projects on other Mega Conspiracy websites. Suchprojects have included testing high definition video on Megavideo.com, installing the thumbnailscreen captures for uploaded videos, and transferring still images across the various Mega Conspiracy website platforms. N. has accessed at least one infringing copy of a copyrighted work from a computer associated with the Mega Conspiracy. In calendar year 2010, N. received more than $100,000 from the Mega Conspiracy”

Een van de bewijzen tegen N. bestaat uit een mail die hij stuurde aan de Nederlandse hoofdprogrammeur van Megaupload, Bram van der K. De Est zou een screenshot hebben gestuurd aan Van der K., waarop te zien is hoe N. vanaf zijn account op Megavideo.com een aflevering van de tv-serie Chuck kijkt - een illegale kopie.

Ook in Duitsland werd een verdachte aangehouden in de omvangrijke zaak tegen cyberlocker Megaupload. Sven E., een 39-jarige Duitser. E. is volgens de FBI het hoofd van de afdeling bedrijfsontwikkeling. Hij zou van de Filippijnen naar Duitsland zijn afgereisd. De Duitser kan niet aan de Amerikanen worden overgedragen, omdat Duitsland geen ingezetenen uitlevert.

Eerder werden, bij een inval op het landgoed van Megaupload-oprichter Kim Dotcom, al Dotcom zelf, marketingchef Finn B., mede-oprichter Mathias O., en de Nederlandse hoofdprogrammeur Bram van der K. aangehouden.

Op dit moment wordt een derde verdachte, de Slovaak Julius B., nog gezocht.

De volledige aanklacht van 72-pagina’s is in z’n geheel te lezen:

Mega Indictment