Na de Australian Open is er een nieuwe nummer 1 bij de vrouwen

Clijsters schakelde op de Australian Open nummer één Wozniacki uit.

Rotterdam. Caroline Wozniacki is vanaf maandag niet meer de nummer één van de wereld. De 21-jarige Deense werd gisteren in de kwartfinales van de Australian Open in twee sets (6-3 en 7-6) uitgeschakeld door de Belgische Kim Clijsters en duikelt volgende week naar de derde plaats op de wereldranglijst. Victoria Azarenka (3) – die tegen Clijsters speelt in de halve finales – Petra Kvitova (2) en Maria Sjarapova (4) – die beiden vannacht in actie kwamen in de kwartfinales – gaan om de koppositie strijden. Clijsters speelt in Melbourne alleen voor de eindzege.

Het blijft voor het grote publiek moeilijk te begrijpen dat Wozniacki zich sinds oktober 2010 vrijwel onafgebroken de beste tennisster ter wereld mocht noemen, zonder dat ze een van de vier grandslamtoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon of US Open) had gewonnen. De blonde krachttennisster was daarmee een koningin zonder kroon.

Wozniacki is door haar nederlaag tegen Clijsters van haar troon gestoten. „Aan het eind van het jaar zullen we zien wie het beste was”, zei ze na haar nederlaag. „Ik zal die koppositie echt wel een keer terugkrijgen. Daar maak ik me nu geen zorgen over.”

Wozniacki eindigde zowel in 2010 als in 2011 als de nummer één van de wereld. Ze verdiende die positie door in een tijdsbestek van twaalf maanden meer punten te verzamelen dan haar concurrenten. Daar waar andere toppers als de zusjes Williams, Clijsters en Sjarapova zich vooral richtten op de grote toernooien, sloeg Wozniacki toe bij kleinere evenementen. Ze won in 2011 zes WTA-toernooien. Wozniacki was simpelweg de meest stabiele speelster. Maar het ontbreekt haar aan echte wapens om tegen toppers te kunnen toeslaan.

Nu strijden Kvitova, Azarenka en Sjarapova in Melbourne dus om de koppositie. NRC