Ling verliest kort geding Ten Have

Oud-international en ondernemer Tscheu la Ling heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen Ajax-voorzitter Steven ten Have verloren. Ling beschuldigde Ten Have van smaad en laster na uitspraken die de president-commissaris van Ajax zou hebben gedaan in november vorig jaar. De voorzieningenrechter in Utrecht acht onvoldoende bewezen dat deze uitspraken op een smadelijke of lasterlijke manier gedaan zijn.

Ling was door commissaris Johan Cruijff naar voren geschoven als algemeen directeur van Ajax, maar werd al in een vroeg stadium weggestemd door de vier andere commissarissen. Cruijff en Ling waren daar woest over. Ling voelt zich in zijn eer aangetast door de uitspraken die Ten Have zou hebben gedaan op twee bijeenkomsten die waren georganiseerd om de voorgenomen aanstelling van Louis van Gaal tot algemeen directeur toe te lichten.

Om uit te leggen waarom Ling niet geschikt was als algemeen directeur zou Ten Have hem op een supportersbijeenkomst op 17 november in verband hebben gebracht met omkoping in de Slowaakse competitie. Ling is eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencin. Ook zou Ten Have op een ledenraadsvergadering in november Ling hebben beschuldigd van het aanbieden van steekpenningen aan een Ajax-bestuurder om een speler over te nemen.

De rechter oordeelde dat onvoldoende is bewezen dat Ten Have Ling inderdaad in verband heeft gebracht met omkoping. De verklaringen van drie aanwezige supporters werden volgens de rechter weerlegd door de ontkenning van Ten Have en een medecommissaris én de notulen van de bijeenkomst. Ten Have erkende wel dat hij het verhaal over de steekpenningen heeft verteld op de ledenraadsvergadering. Omdat de president-commissaris van Ajax zich niet uitgelaten heeft over de juistheid van dat verhaal, is er geen sprake van smaad of laster, oordeelde de rechter.

Sinds de voordracht van Louis van Gaal tot algemeen directeur is er bij Ajax een bestuurscrisis. Op 7 februari doet het gerechtshof in Amsterdam uitspraak in het hoger beroep dat Ajax voert tegen het opschorten van de benoeming van Van Gaal. Cruijff had met tien jeugdtrainers deze benoeming – achter de rug van commissaris Cruijff gedaan – met succes aangevochten.