Lazard wist niet van tekort ABN

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zakenbank Lazard bij haar advisering rond de overname van ABN Amro nooit geïnformeerd over mogelijke, latere tegenvallers voor de staat. Door die tegenvallers kostte het Nederlandse deel van Fortis de staat uiteindelijk 30 miljard.

Dat hebben de bankiers Wouter Han en Bas van der Vlist van Lazard vanochtend tegenover de enquêtecommissie Financieel Stelsel verklaard. Hun bewering druist in tegen de bewering van DNB dat Lazard wel op tegenvallers is gewezen. Zo moest de staat twee maanden na de koop in oktober 2008 6,5 miljard euro – bovenop het aankoopbedrag van 16, 8 miljard – bijstorten. Lazard stelde voor de overheid een waardering van Fortis Nederland op.

Volgens Lazard heeft DNB haar ook niet geïnformeerd over de kapitaalseisen die voor de banken zouden gelden. Later komen DNB-vertegenwoordigers aan het woord.