Kortkolom economie

Eerste handelstekort voor Japan sinds 1980

Rotterdam. Japan had in december voor het eerst sinds 1980 een handelstekort op jaarbasis. De export daalde met 8,0 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de import met 8,1 procent steeg. Dat maakte het Japanse ministerie van financiën bekend. Het handelstekort voor het gehele afgelopen jaar kwam uit op 2,49 biljoen yen (2,45 miljard euro), nadat in december er voor 205,1 miljard yen meer werd ingevoerd dan uitgevoerd. De Japanse yen zakte na de cijfers, terwijl de dollar steeg naar 77,78 yen, van 77,64 yen voorafgaand aan de publicatie. Japan werd in maart 2011 geraakt door een hevige aardbeving. De daaropvolgende tsunami leverde veel schade op voor de Japanse maatschappij en industrie. De dure yen zorgt er ook voor dat veel fabrikanten hun productie uit Japan weghalen. (Novum)

Een op tien ruilt van energieleverancier

Rotterdam. Een op de tien Nederlandse huishoudens en bedrijven is afgelopen jaar omgeschakeld van energieleverancier. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Energie Data Service Nederland. Het percentage overstappers schommelt al jaren rond de 10 procent. In 2010 stapte 9 procent over naar een andere energiemaatschappij. In 2009 was dat 11,6 procent. In 2004, het jaar waarin de energiemarkt werd vrijgegeven, stapte 6 procent over. Volgens brancheorganisatie Energie-Nederland blijkt uit de cijfers dat de energiemarkt redelijk volwassen is. „Er is een grote verscheidenheid aan leveranciers en producten en problemen met overstappen doen zich nauwelijks voor”, stelt de organisatie. (Novum)