Kortkolom buitenland

Nigeria arresteert 185 ‘leden’ Boko Haram

Kano. Nigeriaanse troepen hebben 158 vermeende leden van de radicale islamitische sekte Boko Haram gearresteerd in de noordelijke stad Kano. Bij de actie kwamen een man en zijn zwangere vrouw om het leven. De arrestaties volgen op een serie aanslagen vrijdag op politiebureaus in Kano waarbij zeker 185 mensen omkwamen. Gisteravond gooiden onbekenden explosieven naar een politiebureau in de stad, waarna een 25 minuten durend vuurgevecht uitbrak. De politie verklaarde na de aanslagen van vrijdag tien onontplofte autobommen te hebben gevonden en honderden kleine, zelfgemaakte explosieven. Een hoge functionaris van de Afrikaanse Unie waarschuwde gisteren voor de mogelijkheid dat Boko Haram zijn activiteiten uitbreidt naar buurlanden. (AFP, BBC, AP)

Minister Roemenië weg, protest blijft

Boekarest. Premier Boc van Roemenië heeft minister Baconschi van Buitenlandse Zaken vervangen omdat hij betogers tegen de regering „onbekwame en gewelddadige mensen uit de sloppenwijken” heeft genoemd. De protesten zijn daardoor niet ten einde gekomen. Gisteren protesteerden in Boekarest weer duizenden tegen de bezuinigingsmaatregelen die zijn opgelegd door het Internationaal Monetair Fonds. De lonen en pensioenen zijn verlaagd, de btw is verhoogd. De betogers eisen het aftreden van president Basescu en premier Boc. Het aftreden van de minister van Buitenlandse Zaken werd als een offer gezien. (Reuters)

Chinese politie doodt weer twee Tibetanen

Peking. In de Chinese provincie Sichuan zijn twee Tibetanen om het leven gekomen, toen de politie het vuur op betogers opende in het district Ganzi. Het incident, dat zich dinsdag afspeelde en vandaag werd bevestigd door de Chinese autoriteiten, wijst erop dat de onrust onder de Tibetaanse gemeenschap zich uitbreidt. Volgens de politie had een menigte de politie bedreigd. Daags tevoren was het in een ander district van Sichuan, in Draggo, ook al tot ongeregeldheden gekomen, waarbij eveneens twee demonstranten werden gedood. De afgelopen maanden is de spanning opgelopen door een reeks zelfverbrandingen van Tibetaanse monniken en nonnen. (AP, BBC)

Colombia geeft geld aan slachtoffers geweld

Bogota. De Colombiaanse regering wil de komende tien jaar 23 miljard euro uittrekken om de slachtoffers van het al decennia aanhoudende geweld te helpen en schadeloos te stellen. Drie à vier miljoen mensen zijn gedood bij politiek geweld en de vaak daarmee vervlochten strijd om controle over de productie en verhandeling van cocaïne. Anderen zijn land of huis kwijtgeraakt of hebben geen goede kans gehad op onderwijs. President Santos gaf gisteren het startsein voor dit programma, in de regio Putumayo. Hij bood daarbij excuses van de staat aan voor een bloedbad van dertien jaar jaar geleden, waarbij rechtse paramilitaire groepen vijftig mensen hadden gedood. (Reuters, BBC)

Veiligheidsdienst bespioneert Die Linke

Berlijn. De Duitse veiligheidsdienst heeft opdracht om Die Linke, een partij met wortels in voormalig Oost-Duitsland, in de gaten te houden. Politici van die partij spreken van „een schandaal”. Volgens hen is het bespioneren van een partij die al jaren in de Bondsdag vertegenwoordigd is een „aanval op de grondwet”. Ze vinden dat ze in hun parlementaire werk worden belemmerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de veiligheidsdienst, is niet van plan de actie te staken. (NRC)