Kortkolom binnenland

Mannen na schietpartij op snelweg opgepakt

Rotterdam. De politie heeft vanochtend drie mannen gearresteerd na een schietpartij. Op de A58 bij de afslag Krabbendijke werden de verdachten ingerekend door een landelijk arrestatieteam. De aanhouding maakt deel uit van een „heel groot” onderzoek, zegt de politie, mogelijk met internationale vertakkingen. Om half twee vannacht kwam het arrestatieteam in actie na een melding van een overval op een slapende vrachtwagenchauffeur bij Moerdijk. De drie verdachten zouden zeer zwaar bewapend zijn, „en dan gaat het niet om keukenmesjes”, aldus een politiewoordvoerder. De verdachten vluchtten weg in een vrachtauto en werden op de A58 ingerekend. Alle drie werden bij hun arrestatie door de politie neergeschoten. Ze zijn lichtgewond geraakt. (NRC)

Inspectie onderzoekt declaraties TU Delft

Rotterdam. De onderwijsinspectie stelt een onderzoek in naar het declaratiebeleid en de uitvoering daarvan door de Technische Universiteit Delft. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) aan de Tweede Kamer. Hij reageerde op berichten in deze krant over onregelmatigheden met declaraties bij de universiteit. Maandag stapte een decaan op na „ontoelaatbare” declaraties. Gisteren bleek dat het college van bestuur de eigen declaratieregels heeft overtreden. De ondernemingsraad van de TU Delft vindt dat het bestuur „nu eindelijk serieus werk” moet maken van het integriteitsbeleid dat het zelf heeft aangekondigd. „Daarbij moeten niet alleen de regels worden aangepast (sober en doelmatig) maar moeten de bestuurders zelf het goede voorbeeld geven.” (NRC)

Leeuwarden kan nu sportgala verbieden

Leeuwarden. Leeuwarden heeft een verordening ingevoerd die het mogelijk maakt organisatoren van grote sportevenementen door te lichten op banden met criminelen. „Organisatoren moeten van onbesproken gedrag zijn”, aldus een gemeentewoordvoerder. „Het gaat ons niet om de vechtsport. Als een organisator van een grote damwedstrijd contacten heeft met de onderwereld, kunnen we die voortaan ook verbieden.” Aanleiding is een kickboksgala dat zaterdag in Leeuwarden plaatsvindt. Het werd eerder uit Amsterdam geweerd wegens criminele antecedenten van de organisatoren. Leeuwarden miste de juridische mogelijkheid het te verbieden. (NRC)

Hoogleraar Koen Koch (66) overleden

Rotterdam. Hoogleraar en columnist Koen Koch is zaterdag op 66-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Koch was bijzonder hoogleraar internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn columns verschenen onder andere in de Volkskrant, Vrij Nederland, Trouw en HP/De Tijd. Van zijn hand verschenen diverse studies over de Eerste Wereldoorlog. Zijn laatste werk Een Kleine Geschiedenis van de Grote Oorlog (1914-1918) kwam in 2010 uit. In september van dat jaar werd hij ernstig ziek. (Novum)

Jonge vrouwelijke arts schrijft beter recept

Rotterdam. Patiënten met een jonge vrouwelijke huisarts krijgen vaker een behandeling volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap dan patiënten met een oudere, mannelijke huisarts. Daardoor is de kans groter dat deze patiënten betere en goedkopere medicijnen voorgeschreven krijgen. Dat stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) na onderzoek. Het kan zijn dat jonge vrouwelijke artsen beter op de hoogte zijn van de richtlijnen of dat ze minder gevoelig zijn voor de marketing van farmaceuten, aldus het IVM. (NRC)