Kogels en knallende kurken in een wereld die bijna stilstaat

Met veel lol filmen de Slo Mo Guys huis-, tuin- en keukenexperimenten in slow-motion. Zo maken ze het onzichtbare zichtbaar, en het gewone bijzonder.

De grappigste filmpjes zijn die waarin de Slo Mo Guys elkaar pijn doen. Bijvoorbeeld die waarin ze champagnekurken tegen elkaars gezicht schieten. Je ziet de golven van de inslag over de huid trekken als kringen over een vijver, terwijl de schrikreflex nog moet komen – en de straal belletjeswijn ook.

De Slo Mo Guys zijn Gavin en Dan, twee jeugdige, sympathieke Britten, gezegend met een sardonisch gevoel voor humor. Hun kernactiviteit is sterk vertraagde video's maken. Daarvoor gebruiken ze een professionele camera ter waarde van een aardige sportwagen, die Gavin van zijn baas mag lenen. Deze kan 2.500 beeldjes per seconde (fps) schieten in high definition, zodat een seconde van de werkelijkheid wordt uitgerekt tot ruim anderhalve minuut video. Door beeldscherpte prijs te geven, kunnen 10.000 fps worden gehaald.

Hun video’s zijn al uniek door deze specificaties en door de prima belichting. Daarnaast door de onderwerpkeuze. Ze bestuderen huis-, tuin- en keukenverschijnselen met iets extra’s. Iedereen kent het vertraagde beeld van een druppel die in water valt. De Slo Mo Guys zorgen dat de druppel en de vloeistof waar deze invalt, verschillend van kleur zijn. Zo zie je dat de druppel die ‘terugkaatst’ grotendeels de kleur heeft van de invallende druppel. Bovendien weten ze deze opstijgende druppel precies op zijn hoogste punt te laten botsen met de volgende vallende druppel – met spectaculaire gevolgen.

Pretenties hebben de Slo Mo Guys niet. Ze volgen hun nieuwsgierigheid en maken lol – al dragen ze soms witte laboratoriumjassen. Een wetenschappelijke inborst hebben ze zeker. Zo vergroten ze soms in stappen de vertragingsfactor, om te zien wat je dan méér ziet. In het recente filmpje waarin een rij van vijf waterballonnen wordt beschoten met een luchtdrukpistool, variëren ze mooi één variabele: de grootte van de ballon. Bij de eerste poging zijn de waterballonnen te groot. De kogel maakt alleen een lek in de eerste ballon – een slapstickeffect dat uiteraard de montage haalt. Kleinere ballonnen leveren een prachtige opname op waarbij de kogel alle vijf ballonnen kapotschiet.

Wat zou het gemiddelde zijn van deze twee resultaten? De Slo Mo Guys vinden het. Middelgrote ballonnen leiden tot een shot waarbij de kogel zichtbaar langer in de tweede ballon verblijft, om daar zodanig afgeremd uit te komen dat hij tegen de derde ballon terugstuitert. Terug het water van de tweede ballon in, want die ballon is al wel geknapt maar de inhoud begint nog maar net met vallen.

Zo zie je dingen die je nooit ziet, en dat alleen al is de moeite waard. Betoverend mooi is de laatste video, waarin de heren vonken maken met vuursteen op metaal. Special effects zonder special effects.

Herbert Blankesteijn

De video is te zien op nrc.nl/bekijks