Knappend schouderbandje

The Prince and the Showgirl. Regie: Laurence Olivier. Met: Marilyn Monroe.

dvd speelfilm ***

My Week with Marilyn,deze week in de bioscoop, gaat over de tijd die Marilyn Monroe in Engeland doorbracht, tijdens het filmen van The Prince and the Showgirl in de Pinewood Studio. Er zitten een paar scènes in die rechtstreeks uit de door acteur Laurence Olivier geregisseerde film komen, zoals die waarin showgirl Monroe in de weelderige vertrekken van de prins-regent van de fictieve Balkanstaat Karpatië een dansje oefent voor de revue The Coconut Girl waar ze in meespeelt. My Week with Marilyn laat zien hoe geplaagd de draaiperiode van The Prince and the Showgirl was: Monroe vergat vaak haar teksten en had tot woede van Olivier haar eigen acteercoach bij zich. Aan het eindresultaat is het niet te merken, dat is het wonder van cinema: de illusie triomfeert. Toch is de film uit 1957 niet zo heel geslaagd. Tegenover de vele taaie en saaie scènes staat te weinig sprankelends. De hoogtepunten zijn op de vingers van één hand te tellen en hebben allemaal met haar lichamelijke verschijning te maken: Monroe die de door Olivier gespeelde stijve regent opzij duwt met een tikje van haar achterste, of Monroes knappende jurkbandje als zij de prins voor het eerst ontmoet. Haar voluptueuze lichaam is voor het merendeel van de film in een fraaie witte jurk met diep decolleté geperst: rol en imago vallen samen. Bovendien mag zij bewijzen meer te zijn dan een dom blondje. Zij leert de gevoelsarme prins de waarde van echte liefde en de basisprincipes van ware democratie. Daar heeft de zelfingenomen potentaat niet van terug. Het ogenschijnlijk onnozele Amerikaanse danseresje verslaat ruimschoots de sluwe Europese politicus. Met de staart tussen de benen druipt de verwaande prins weer af naar Karpatië.

    • André Waardenburg