Hoofd Syrische Rode Kruis doodgeschoten in noorden Syrië

Syriërs uit de Syrische stad Kafranbel, in de buurt van Idlib, betogen tegen het regime president Assad. De foto is van maandag. Foto Reuters

Het hoofd van het Syrische Rode Kruis is vandaag doodgeschoten in de noord-Syrische stad Idlib. Dat heeft het Internationale Rode Kruis vanmiddag bekendgemaakt. De precieze toedracht van de dood van Abdulrazak Jbero is nog onduidelijk.

Het Rode Kruis kreeg vanmiddag te horen dat het hoofd van de organisatie in Syrië gisteren om het leven kwam. Hij zou zijn doodgeschoten toen hij per auto op weg was van hoofdstad Damascus naar Idlib. De omstandigheden van zijn dood zijn volgens het Rode Kruis nog niet opgehelderd. Zo weet de organisatie niet wie er achter de dood van Jbero zit en of het regime van president Assad er mogelijk bij betrokken is.

De Syrische staatstelevisie beschuldigde vanmiddag “terroristen” van het doden van Jbero. Wie er verantwoordelijk is voor de dood van Jbero is echter onmogelijk met zekerheid te zeggen, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Het is heel moeilijk te zeggen wie hier achter zit. Ik heb eerder gehoord van aanvallen op informele hulpverleners, maar niet eerder van een aanval op het Syrische Rode Kruis. Van heel veel geweld in Syrië is echter helemaal niet duidelijk wie er verantwoordelijk voor is. Het Rode Kruis is vrij neutraal, maar deze man kan meer of minder op de hand van het regime zijn geweest. Zowel de regering als de gewapende oppositie kan hier in theorie verantwoordelijk voor zijn. Daarbij moeten we bedenken dat het meeste geweld tot nu toe van de kant van de regering is gekomen.”

Hoewel de exacte toedracht dus nog onduidelijk is, veroordeelde een woordvoerder van het Rode Kruis het doodschieten van Jbero tegenover persbureau Reuters scherp. “Het gebrek aan respect voor medische organisaties is nog altijd een grote kwestie in Syrië”, aldus de woordvoerder.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool