Het werkt dus echt

Een app maken die duizenden gelukkige gebruikers heeft, welke gezonde jongeling wil dat tegenwoordig nou niet? De New Yorker Seth Porges had die droom ook, maar geen geld. Tienduizend dollar, dat had hij nodig, voor bijvoorbeeld een design. Een gretige investeerder wilde dat wellicht geven, maar dan was Porges meteen een groot aandeel kwijt. En dus pakte hij het anders aan: hij verhuurde zijn slaapkamer via AirBnB, de service waarmee je over de hele wereld tegen betaling bij mensen kan slapen. Een soort couchsurfen, maar dan puur zakelijk. Voor 90 dollar per nacht konden toeristen in zijn East Village appartement terecht. En van hen zijn er genoeg in New York. Met twintig overnachtingen per maand had Porges binnen een half jaar een startkapitaal voor zijn app ‘Cloth’. Dag investeerders! Porges ‘maakte’ zelf geld. Een paar foto’s van zijn kamer, een goede beschrijving en een slim tarief: dat is alles wat hij nodig had om een bed-and-breakfast uit de grond te stampen.

Ook als je geen extra slaapkamer hebt, kun je meedoen aan deze nieuwe economie. Heb je bijvoorbeeld altijd al een boek willen uitbrengen? Of het nu een gids voor vegetarisch koken is of een bundeling van ’s werelds vreemdste platenhoezen: via het vorige week gelanceerde iBooks Author van Apple zet je het ebook zo in elkaar. Je klikt één van de prachtige templates aan, plakt je tekst en afbeeldingen erin, een video misschien, of een quiz, drukt op Preview, bekijkt het resultaat op je iPad, en slingert je nieuwe boek met één druk op de knop de iBookstore in (ergens anders verkopen mag niet van Apple). Promoot het via Facebook en Twitter en laat de lezers maar komen!

Of ga je liever écht vegetarisch met ze koken? Bezoek dan gidsy.com, van de Nederlandse nerdbroertjes Dekker die in Berlijn een miljoeneninvestering van onder andere Ashton Kutcher ophaalden, en zet daar met drie muisklikken een kookcursus in elkaar. Ik zette een maand geleden bij wijze van test een blogworkshop op gidsy.com, maar raakte na de eerste boeking wildenthousiast. „Dit werkt dus echt!”, dacht ik. Na een paar weken promoten had ik afgelopen woensdag vijftien mensen bij elkaar, vanuit Brabant tot Brazilië. Iemand wilde bloggen over seks in Afrika, anderen kozen voor vergeten liedjes van grote rocksterren. Nadat ik in drie uur mijn stem had weggepraat, doken we met z’n allen de kroeg in. Twee dagen later ontving ik vijftien keer de veertig euro toegangsgeld, min 10 procent commissie voor Gidsy, en ben ik er volledig van overtuigd dat iedereen nu via services als Gidsy, Airbnb en iBooks, van zijn hobby of slaapkamer een beroep kan maken.

    • Ernst-Jan Pfauth