Haal de schaatsen maar uit het vet - komt de horrorwinter er toch nog?

Schaatsen in voorgaande winters. Dit jaar zal de lucht helderder zijn en het ijs vrij zijn van sneeuw. Foto Screenshot RTV Noord

Komt het er dan eindelijk van? Is de horrorwinter, waarvoor wij eind vorig jaar zo nadrukkelijk werden gewaarschuwd, toch nog op komst? Nou ja, het gaat in ieder geval vriezen vanaf komend weekend, één weekje op z’n minst.

Misschien dat we begin volgende week al op natuurijs kunnen schaatsen. Sommige weermannen zijn er erg stellig over. Zaterdag lijkt het weer om te slaan. Halverwege het weekend wordt het opeens snel kouder.

En dus slaat de winterhysterie onmiddellijk toe. ‘s Nachts kan de temperatuur dinsdag op plekken zelfs dalen tot min 10, jubelen de grootste winteroptimisten. IJsbanen bereiden zich alvast voor.

Piet Paulusma verwachtte enkele maanden terug een ijskoude december en zachte januari - helaas, verkeerd om:

Het plotselinge koude weer heeft te maken met een hogedrukblokkade die dit weekend van Zuidwest- naar Noordoost-Europa zal lopen. Deze blokkade veroorzaakt zeer koud weer aan onze kant van die lijn. Omdat er bovendien weinig neerslag te verwachten valt, kan het ijs op de plassen, meren en sloten snel aangroeien.

Haal de schaatsen dus vast maar uit het vet. Eindelijk wordt het een beetje koud. En daar was de wel aan toe. Want volgens de satirische website De Speld is normaal weer natuurlijk ook niet alles.

Al moet je voor de echte horrorwinter toch gewoon verder naar het oosten. Op veel plekken in Rusland vriest het komende week meer dan 20 graden. Voor Nederland geldt in dat opzicht: volgend jaar beter. Al weet je het later in februari natuurlijk maar nooit.

Horrorwinter is onmogelijk te voorspellen:

    • Niels Posthumus