Gedeeltelijke opheffing van de Egyptische noodtoestand

De Egyptische militaire raad heeft gisteren besloten om de noodtoestand in het land op te heffen. Een uitzondering is gemaakt voor „tuig”. Legerleider Mohamed Hussein Tantawi kondigde aan dat de noodwetten met ingang van vandaag worden opgeheven, de eerste verjaardag van het begin van de opstand die leidde tot de val van president Hosni Mubarak. Activisten die de protesten tegen president Mubarak leidden, probeerden de militaire raad al in september te dwingen de noodtoestand te schrappen en een routekaart naar democratie te publiceren. De noodtoestand was ingesteld in 1981 na de moord op president Sadat. Onder deze toestand kunnen critici van het militaire regime voor legertribunalen worden gebracht. Het leger liet eerder weten de noodtoestand pas in juni te willen opheffen. NRC