Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

FED: historisch lage rente tot eind 2014 - ‘heftige maatregel’

Handelaren op Wall Street vandaag, die het nieuws rond de verklaringen van de FED met grote belangstelling volgden. Foto AP / Richard Drew

De Federal Reserve verwacht de rente tot het einde van 2014 niet te verhogen. Dat zei de Amerikaanse centrale bank vanavond in een verklaring. De FED wil de rente voor een langere tijd historisch laag houden om de zwakke Amerikaanse economie te stimuleren.

De FED houdt zijn belangrijkste rentestand al bijna drie jaar op 0 tot 0,25 procent. Dat maakt het voor Amerikaanse banken goedkoop om bij de centrale bank te lenen. De banken zijn daardoor, zo hoopt de FED, op hun beurt weer eerder bereid om geld uit te lenen aan bedrijven en consumenten, wat de economie kan stimuleren.

Vorig jaar augustus maakte de FED al bekend de rente tot zeker halverwege 2013 ongewijzigd te willen laten. Met de beslissing van vanavond is handhaving van die lage rentestand met meer dan een jaar verlengd. Dat is een heftige en opmerkelijke maatregel, zo zegt onze economieredacteur Egbert Kalse:

“Het einde van 2014 is echt nog heel ver weg. Blijkbaar vindt de FED de Amerikaanse economie nog zo instabiel dat het de markten op deze manier zekerheid wil geven. Het is heftig om de rente zo’n lange tijd zo laag te houden. Aan de andere kant had niemand, nu het economisch nog zo slecht gaat, een verhoging verwacht. Maar het middel van deze langdurig lage rente is eigenlijk al uitgewerkt. De FED probeert nu met mondelinge garanties nog een effect te bereiken.”

In de FED-verklaring van vanavond staat dat de Amerikaanse economie “gematigd” groeit. Later vanavond presenteert de centrale bank, die de afgelopen twee dagen in beraad was over de staat van de Amerikaanse economie, de vooruitzichten voor het komende economische kwartaal. De FED ziet “kleine verbeteringen” in de economie en arbeidsmarkt, maar waarschuwt dat het herstel traag is, de werkloosheid met 8,5 procent nog altijd is en dat er risico’s op terugval blijven door de onzekerheid op de financiële markten.