Espresso met Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders voorspelde gisteren in een gesprek met Frits Wester bij RTL Z dat er vijftig procent kans is dat het huidige kabinet valt. ‘De kansboom telt twee mogelijkheden,’ legt Wilders bij een espresso uit. ‘En er is geen binomiale verdeling.’ Hij neemt een slokje espresso.

Screenshot RTL Z

Waarschijnlijkheid

PVV-leider Geert Wilders voorspelde gisteren in een gesprek met Frits Wester bij RTL Z dat er vijftig procent kans is dat het huidige kabinet valt. ‘De kansboom telt twee mogelijkheden,’ legt Wilders bij een espresso uit. ‘En er is geen binomiale verdeling.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Want het aantal successen X in een reeks van N onafhankelijke alternatieven heeft niets te maken met succeskans P.’ Maar hoe komt hij dan aan vijftig procent? Wilders kijkt me verontwaardig aan en zegt: ‘De waarschijnlijkheid is net zo groot als de onwaarschijnlijkheid.’ Hoe groot is de kans dat het kabinet in Oeganda valt? ‘Het betrouwbaarheidsinterval is daar te klein om een zinnig antwoord te formuleren.’ Hij drinkt zijn espresso op. ‘Statistisch gezien, dan.’

In het interview met RTL Z noemde Geert Wilders de SP een wolf in schaapskleren. ‘Ik wil nogmaals benadrukken dat ik niets tegen Emile Roemer heb,’ zegt hij. ‘Het is een sympathieke man, hij doet het goed in de politiek en misschien ook bij de vrouwtjes. Maar als ik zijn verkiezingprogramma lees, zakt mijn broek af.’ Wat is de kans dat Roemer minister-president wordt van het volgende kabinet? ‘Poeh,’ zegt Wilders. ‘Dat is een lastige vraag.’ Statistisch gezien? De PVV-leider schudt zijn hoofd.

    • Ernest van der Kwast