Economie centraal in Obama’s State of The Union - ‘toon campagne gezet’

Een barvrouw in Moberly, Missouri kijkt naar de State of the Union van Obama. Foto AP / Jeff Roberson

In de laatste State of the Union voor de presidentsverkiezingen van november heeft de Amerikaanse president Barack Obama vooral gesproken over de verbeterende maar nog altijd zwaar geschade economie. In zijn jaarlijkse rede (tekst) voor het congres nam Obama het vooral op voor de middenklasse. Zo pleitte hij opnieuw voor meer belasting voor rijke Amerikanen en strengere regels voor de financiële sector.

Zo moeten mensen met een inkomen van een miljoen dollar of meer volgens Obama minstens dertig procent belasting betalen. Obama:

“Sommigen noemen dit misschien een klassenoorlog, maar de meeste Amerikanen zouden het gezond verstand noemen dat een miljardair net zoveel belasting betaalt als zijn secretaresse.”

‘Toon campagne gezet’

Gisteren liet onze correspondent Guus Valk al weten dat het te verwachten was dat Obama opnieuw zou aandringen op een meer progressief belastingstelsel, waarbij de superrijken meer belasting zullen moeten betalen. Dat is een “veilig thema”, volgens Valk, omdat het de grote meerderheid van de Amerikanen niet raakt. Bovendien weet Obama zich in de plannen gesteund door heel wat miljardairs, onder wie Warren Buffet, de op drie na rijkste man ter wereld.

In de State of the Union kwamen volgens Valk dan ook weinig nieuwe plannen voor.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk State of the Union: weinig nieuwe plannen, Obama probeert verschil met Republikeinen aan te zetten, op terreinen die voor hen cruciaal zijn

Door ‘naast de middenklasse’ te gaan staan zette Obama ook meteen de toon voor de race om het presidentsschap.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Voor wie sliep: Obama hield een slimme State of the Union. Weinig ideologisch, maar ging naast de middenklasse staan, tegenover Washington
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit wordt de toon van zijn campagne: Obama is de president van de gewone, hardwerkende Amerikaan. Niets Ruttiaans is Obama vreemd..

Economische ongelijkheid belangrijk thema in verkiezingsstrijd

Obama staat waarschijnlijk een zware verkiezingsstrijd te wachten. Peilingen tonen aan dat Amerikanen verdeeld zijn over de prestaties van de president de afgelopen drie jaar. Vooral zijn economisch beleid heeft tot veel ontevredenheid geleid. De economie is herstellende, maar de werkloosheid is met 8,5 procent hoog en de Amerikaanse staatsschuld heeft een recordhoogte bereikt.

Het thema van economische ongelijkheid zal in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november voor veel strijd zal zorgen met de Republikeinen. Obama:

“We kunnen tevreden zijn met een land waarin een groeiend aantal Amerikanen de eindjes net aan elkaar kan knopen. Of we kunnen een economie opbouwen waarin iedereen een eerlijke kans krijgt, waaraan iedereen bijdraagt en waarin iedereen zich aan dezelfde regels houdt.”

Republikeinen: speech is pro-armoede

Obama’s timing om het te hebben over inkomensongelijkheid had volgens persbureau AP niet beter kunnen zijn. Gisteren werd uit zijn belastinggegevens duidelijk dat de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney in 2010 veertien procent belasting betaalde over de bijna 22 miljoen dollar die hij dat jaar verdiende. Dat is een lager percentage dan de meeste Amerikanen betalen vanwege de manier waarop inkomsten uit investeringen worden belast in de VS.

De Republikeinen zeiden in een officiële reactie dat de speech ‘pro-armoede’ was en dat de tactiek van Obama verdeeldheid zaait. Woordvoerder Mitch Daniels:

“Geen onderdeel van Obama’s presidentschap is treuriger geweest dan zijn constante pogingen om ons te verdelen, om te flikflooien met sommige Amerikanen door anderen te straffen.”

Congres in beroering door Giffords

Eenheid was er in het Congres toen Congreslid Gabrielle Giffords binnenkwam. Zij overleefde een jaar geleden ternauwernood een moordaanslag. Er werd geapplaudisseerd en haar naam werd gescandeerd. Ook werd er door iedereen geklapt toen Obama zei dat de vorige jaar gedode Al-Qaidaleider Osama bin Laden niet langer een bedreiging vormt voor de Verenigde Staten.

Bekijk hier het moment dat Giffords binnenkwam…

…en bekijk hier de hele State of the Union van Obama.

Interactieve graphic: 52 States of the Union ontleed

    • Lex Boon