Dramaserie over ABN Amro

Ziehier het mogelijke openingsshot: Waldemar Torenstra, verkleed als Rijkman Groenink, loopt met gebogen hoofd uit het hoofdkantoor van ABN Amro. Uitpuilende zakken, de wind neemt een briefje van tweehonderd mee. Het is voorbij. Voice over: „He cried all the way from the bank”.

Omroep VARA en tv-producent IDTV gaan een driedelige drama-serie maken over het einde van ABN Amro, gebaseerd op het boek De Prooi: Blinde trots breekt ABN Amro van journalist Jeroen Smit. Daarvan zijn ruim 250.000 exemplaren verkocht. De serie draait om Groenink, die directeur was toen de bank in 2007 door drie buitenlandse partijen werd opgekocht en opgeknipt.

Frank Ketelaar schrijft het scenario, Theu Boermans regisseert. Zij maakten eerder samen de met een International Emmy bekroonde tv-film De uitverkorene. Die film ging ook over een financieel onderwerp: de ondergang van softwarebedrijf Baan.

Het Nationale Toneel, waar Boermans directeur is, brengt vanaf 3 maart de toneelversie van De prooi, met Mark Rietman als Groenink. Volgens Idse Grotenhuis, hoofd drama bij IDTV, heeft de tv-serie verder niets te maken met het toneelstuk.