Doodsbedreiging

,Mijn man ziet eruit alsof hij tien jaar in een kamp van Stalin heeft gezeten”, zei Irina Chalip eerder deze week na een bezoek aan haar man, de Wit-Russische oppositieleider en ex-presidentskandidaat Andrej Sannikov. Sannikov werd vorig jaar in een showproces tot vijf jaar cel veroordeeld, wegens het aanzetten van massaonlusten na de presidentsverkiezingen van

,Mijn man ziet eruit alsof hij tien jaar in een kamp van Stalin heeft gezeten”, zei Irina Chalip eerder deze week na een bezoek aan haar man, de Wit-Russische oppositieleider en ex-presidentskandidaat Andrej Sannikov. Sannikov werd vorig jaar in een showproces tot vijf jaar cel veroordeeld, wegens het aanzetten van massaonlusten na de presidentsverkiezingen van 19 december 2010, waarin hij als tweede eindigde. Van die vijf jaar heeft hij er nog geen jaar opzitten.

Chalip, een vooraanstaande journaliste van de Russische krant Novaja Gazeta,  werd lange tijd niet tot haar man toegelaten. Zelf is ze behoorlijk geïntimideerd door het regime. Zo wilden de autoriteiten onder meer haar kleine zoontje afpakken en naar een weeshuis sturen, als pesterij.

Tijdens haar persconferentie vertelde ze dat Sannikov in november gedwongen is een smeekschrift te ondertekenen, waarin hij aan president Loekasjenko vraagt hem vrij te laten. Ook heeft haar man haar die 20ste een briefje toegestopt, waarin hij zegt ieder moment vermoord te kunnen worden. Vandaar misschien dat smeekschrift, zodat Loekasjenko zijn tegenstander amnestie kan verlenen op het moment dat hij bezwijkt.

Het wordt tijd dat Amnesty International en het Rode Kruis eens een kijkje in het strafkamp gaan nemen, aangespoord door de EU natuurlijk, die de lijnen met Wit-Rusland nog altijd niet definitief heeft verbroken.

    • Michel Krielaars