Dirk Scheringa vraagt een ton en geeft 10 procent

Voormalig bankier Dirk Scheringa biedt een buitenkansje aan wie in de huidige economische omstandigheden toch nog een zak spaargeld overheeft. De gewezen bankier uit Wognum zoekt investeerders die geld in zijn nieuwe bedrijf willen steken. Minimale inleg 100.000 euro, tegen een vaste rente van 10 procent.

Vanuit Obdam is de oprichter en voormalig eigenaar van de failliete DSB Bank eind vorig jaar begonnen met het bedrijfje DSF, wat staat voor Dirk Scheringa Factoring. Het idee van Scheringa is simpel. Hij neemt tegen een vergoeding uitstaande facturen van bedrijven over. Scheringa zorgt met zijn bedrijf vervolgens voor de afhandeling van de facturen. Op zijn website belooft Scheringa klanten binnen twee werkdagen honderd procent van de uitstaande „debiteurenportefeuille” te betalen „onder aftrek van een vergoeding”. Uit het prospectus voor investeerders blijkt dat deze vergoeding 6 procent bedraagt.

De zaken gaan blijkbaar zo goed dat er nieuw kapitaal nodig is om te groeien en facturen van bedrijven op te kopen. Dat maakte Scheringa eergisteren op zijn twitter-account bekend. „DS Factoring groeit. Klaar voor nieuwe ronde funding met 10 procent rente! Inleg v.a. € 100.000. Looptijd 6 maanden tot 5 jaar.” Deze rente op jaarbasis wordt per maand uitgekeerd. Aan het einde van de looptijd krijgt de investeerder het bedrag terug.

Door de minimale inleg van 100.000 euro valt DS Factoring als aanbieder niet onder de vergunningsplicht van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die grens lag op 50.000 euro, maar is per 1 januari opgetrokken naar een ton. Het bedrijf gaat voor komend jaar uit van een winst van 1,5 miljoen euro. In 2013 denkt DS Factoring – mits er voldoende investeerders toehappen – een winst van ruim 7,4 miljoen euro te behalen.

De DSB Bank ging in oktober 2009 failliet. Daarna onderzocht een commissie de teloorgang van de bank en concludeerde dat de kern van de problemen bij DSB een gebrek aan professionaliteit en kennis van bankieren bij de leiding van de bank was. Scheringa was te veel gericht op commercie en had te weinig verstand van het risicomanagement.