De PVV opeten

De voorzitter van de honderdvijftigste afdeling van de SP, gisteren in Voorschoten feestelijk opgericht door fractievoorzitter Emile Roemer, woont daar in een rijtjeshuis aan een hofje. Toen ik Erik Maassen (35) opzocht, bromde boven een wasdroger. Geen zuinig gehannes met het droogrek: bij de SP stelt zoiets toch gerust, nu Geert Wilders ons waarschuwt voor deze „wolf in schaapskleren”.

Fokko Mellema (46), lid van de SP Voorschoten, zat ook in de huiskamer. Buiten hagelde het, binnen was het eenvoudig maar, goddank, behaaglijk. „Niet zo koud als bij Agnes Kant”, zei ik. Tien jaar geleden volgde ik de destijds beoogd fractievoorzitter van de SP een week voor een portret. Bij haar thuis in Doesburg bleef de thermostaat laag. Kleumend trok Kant een extra trui aan. Zij at een broodkorst met smeerkaas. Ze fulmineerde tegen ongeveer alles.

„Agnes was heel streng voor zichzelf”, zei Erik Maassen liefdevol. „Emile lost de zaak liever op met een grapje. Die kan gas terugnemen.”

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is de SP nu dus, met 32 zetels, de grootste partij. Fokko Mellema belichaamt zo’n beetje de verklaring. Anderhalf jaar geleden stapte hij over vanuit de PvdA, „het salonsocialisme” beu. De SP groeide tot nu toe vooral ten koste van de PvdA, maar dat gaat veranderen. Er moet namelijk wél „een beetje” PvdA overblijven, zei Erik.

Dan kan de SP samen met de PvdA in een volgend kabinet, „om alles terug te draaien”.

„De SP gaat daarom nu de PVV opeten.”

Ja hoor: wolventaal.

Erik Maassen kan het weten. Hij was tot voor kort medewerker van de SP-fractie in de Tweede Kamer – nu werkt hij bij de Woonbond , afdeling huurdersbelangen. Je bent dus lobbyist, zei ik. Erik keek vies. Hij wil voor zijn kinderen zorgen, daarvoor was in de Kamer weinig tijd.

De SP hoeft niets linksig te ‘hertalen’, zoals het CDA. En de SP hoeft geen nieuwe stoerheid uit te vinden, zoals de PvdA. Terwijl andere partijen in hun navel staren, richt de SP koeltjes nieuwe afdelingen op. Anderhalf jaar geleden legde de SP het streefgetal 200 vast: een groot net om PVV’ers mee te vangen.

Erik Maassen moest eerst 50 nieuwe leden verzamelen en „aantoonbaar de straat op” met acties. Daarna liet het partijbestuur hem nog een half jaar sudderen. „Dat doen ze altijd. Kijken of je serieus bent.”

Zo’n honderdvijftigste afdeling is geen wassen neus, wilde hij maar zeggen. Volgens Erik Maassen staat in Nederland inmiddels een popelend leger SP’ers klaar om de verloren zonen en dochters uit de PVV weg te kapen. Maar hoe?

„Je moet onwillige honden niet slaan”, zei Fokko Mellema. „Wij gaan ze opnieuw opvoeden.”

„Fókko!”, schrok Erik. „We moeten zeggen: we gaan ze wélkom heten.”

    • Margriet Oostveen