In beeld

De Egyptische revolutie - een jaar later

Precies een jaar geleden liep het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Kairo voor het eerst vol. Voor het eerst gingen Egyptenaren massaal de straat op om het vertrek van de al dertig jaar regerende Hosni Mubarak te eisen. Het lukte ze: Mubarak vertrok, maar er kwam een strenge legerleiding voor terug. Inmiddels heeft Egypte weer democratische verkiezingen achter de rug. Toch staat het Tahrir-plein vandaag weer vol betogers: sommigen komen om de revolutie te vieren, anderen om te demonstreren dat die nog niet ten einde is.
Maged Mahmoud, een Egyptische betoger, raakte gewond tijdens de rellen op het Tahrir-plein van 28 januari 2011.
Ben Curtis / AP
Activisten raken slaags met de oproerpolitie in de nog prille volksopstand in Kairo, op 28 januari 2011. Tienduizenden kwamen die dag bijeen op de straten van Egyptische steden. De politie werd geconfronteerd met stenen, waarop massaal traangas en rubberkogels terug werden geschoten - een van de meest gewelddadige dagen in de Egyptische revolutie. Tientallen betogers vonden de dood.
Ben Curtis / AP
Een betogende vrouw zoent een agent in Kairo, op 28 januari 2011.
Lefteris Pitarakis / AP
Een betoger staat voor een brandende barricade tijdens grote demonstraties op 28 januari 2011.
Goran Tomasevic / Reuters
Betogers die de regering van Mubarak weg willen raken op 2 februari 2011 slaags met pro-regeringsbetogers. Een Egyptische soldaat observeert de clashes vanaf het Egyptische Museum aan het Tahrir-plein in Kairo.
Ben Curtis / AP
Een Egyptische vrouw houdt haar kind stevig vast. Ze ziet duizenden demonstranten samendrommen op het Tahrir-plein, op 30 januari 2011.
Amr Nabil / AP
Duizenden antiregeringsbetogers verzamelen zich op 8 februari 2011 op het Tahrir-plein in Egypte, in een van de grootste demonstraties sinds het begin van de revolutie, nu een jaar geleden.
Mohammed Abed / AFP
Antiregeringsbetogers houden kaarsen vast tijdens hun omsingeling van een Egyptische tank op Tahrir-plein, in februari 2011.
Emilio Morenatti / AP
Egyptische soldaten arresteren een vrouwelijke demonstrant, afgelopen december. De soldaten pakten haar hard aan. Op videobeelden is te zien hoe haar kleding omhoog wordt getrokken, en ze wordt geslagen en geschopt. De beelden gingen de wereld over en riepen veel ophef op.
Reuters
Demonstranten rennen tijdens rellen met de oproerpolitie bij het Tahrir-plein in Kairo, in november vorig jaar.
Khalil Hamra / AP
Een Egyptische soldaat helpt met het aanleggen van prikkeldraad, vlakbij het Tahrir-plein in Kairo, in november 2011. Het Egyptische leger is, met de verkiezingen voor de deur, bang voor nieuwe onrust.
Tara Todras-Whitehill / AP
Een medewerker van een stembureau staat tussen de materialen die worden voorbereid voor de eerste verkiezingen in Egypte sinds de revolutie, in november vorig jaar.
Nasser Nasser / AP
Twee Egyptische vrouwen stemmen in november vorig jaar tijdens de tweede dag van verkiezingen; de eerste verkiezingen sinds het aftreden van president Mubarak.
Ahmed Ali / AP
Leden van het parlement bidden, twee dagen geleden, voor de mensen die tijdens de revolutie het leven hebben gelaten.
Asmaa Waguih / AP
De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak wordt op een bed de rechtbank van Kairo ingereden, gisteren. Het proces zet zich voort tegen Mubarak en vijf hoge functionarissen van zijn regering voor hun aandeel in de dood van honderden demonstranten.
Mohammed al-Law / AP
De voormalige president van Egypte, Hosni Mubarak, ligt in augustus 2011 op een ziekenhuisbed in een kooi in de rechtbank van Kairo, op de dag dat het proces tegen hem van start ging.
AP / Egyptische staatstelevisie
In september 2011 gingen honderden Egyptische demonstranten een betonnen muur te lijf, die rond de Israëlische ambassade in Kairo was gebouwd. De Israëlische ambassadeur verliet het land nadat de betogers het kantoor van de ambassade vernielden. De gewelddadige betogingen volgen op de dood van zes Egyptische soldaten, gedood door Israëlische troepen die in gevecht waren met Palestijnen bij de Egyptische grens.
Amr Nabil / AP
Een oudere man rent langs brandende voertuigen bij de Israëlische ambassade in Kairo, in september 2011. De Israëlische ambassadeur verliet het land nadat de betogers het kantoor van de ambassade vernielden. De gewelddadige betogingen volgen op de dood van zes Egyptische soldaten, gedood door Israëlische troepen die in gevecht waren met Palestijnen bij de Egyptische grens.
AP
Een Egyptische agent schiet, in november vorig jaar, traangas af op demonstranten bij het Tahrir-plein in Kairo.
Khalil Hamra / AP
Een Egyptische betoger staat vandaag op het Tahrir-plein met de nationale vlag op z'n gezicht, om het begin van de Egyptische revolutie te herdenken - precies een jaar geleden.
Muhammed Muheisen / AP
Tahrir-plein, gisteren. Jongeren kijken door een grote tent in de kleuren van de Egyptische vlag, opgezet om de revolutie te herdenken.
Muhammed Muheisen / AP
Betogers op het Tahrir-plein, vandaag, om de eerste verjaardag van de Egyptische revolutie te herdenken.
Mohamed Abd El-Ghany / Reuters