David Troch wint Turing Gedichtenwedstrijd

„Het voelde als van een flatgebouw van 32 verdiepingen naar beneden springen. Zeer onwezenlijk. Maar heel traag drong tot me door dat het verslag van juryvoorzitter Ramsey Nasr over mij ging.” Aldus David Troch, die gisteravond werd uitgeroepen tot winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, met zijn gedicht wij waren geen jongens.

Vanmorgen zat de 34-jarige Vlaming al weer op zijn werk bij een communicatiebureau, nog steeds overweldigd. „Het is echt geweldig om deze prijs te winnen.”

De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is een competitie voor één gedicht. Ingezonden werken worden anoniem beoordeeld. De winnaar ontvangt 10.000 euro.

Volgens de organisatie is het de poëzieprijs met de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht.

Onder de ruim tweeduizend inzenders (die zo’n tienduizend gedichten lieten meedingen) bevinden zich veel amateurdichters, maar net als vorig jaar gaat de prijs naar een professionele dichter. In 2008 publiceerde Troch de bundel laat[avond]taal. Dit jaar volgt buiten westen. In zijn bloemlezing van 185 gedichten van de 21ste eeuw nam Gerrit Komrij vijf gedichten van Troch op.

Volgens de jury trekt de winnaar met al „zijn beelden, zijn taal en de opgeroepen sfeer diep de zompige Hollandse klei in”. Het gedicht „lijkt doordesemd van een streng-calvinistisch determinisme en van boerse aardsheid. Knielen op een bed violen. Des te verrassender is het voor de jury, nu blijkt dat met dit gedicht een Vlaming wordt bekroond.”

Een religieus gevoel heeft hij niet in zijn gedicht gelegd, zegt Troch. „Maar die uitleg pleit voor het gedicht. De kracht van poëzie is toch dat veel mensen zich erin kunnen verplaatsen. Het is een gedicht over het harde boerenleven, waarin nauwelijks tijd en plaats is voor cultuur. Wie toch leest, wekt verwondering en verzet.”

Wat opvalt in zijn werk is zijn afkeer van hoofdletters. „Elk woord is gelijkwaardig voor mij. Hoofdletters verstoren de uiterlijke eenheid in een gedicht.”

David Troch is ook te kennen als de hoofdpersoon in de twee bundels die zijn vrouw Sylvia Marie schreef over hun relatie. Troch laat zich er niet over uit, maar wijst er wel op dat zij goed heeft geformuleerd dat hij veel over vergankelijkheid schrijft. „De dichter Rob Schouten, die ook in de jury zat, zei tegen me dat hij een veel ouder iemand had verwacht als auteur. Dat vind ik wel een compliment.”

    • Ron Rijghard