buzz

Producer George Lucas arrives for the premiere of the movie "The Adventures of Tintin" in New York December 11, 2011. The movie will open in the U.S. on December 21. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE HEADSHOT) REUTERS

George Lucas houdt het voortaan liever klein

Producent en regisseur George Lucas (67) vindt het welletjes. De man die met de blockbuster Star Wars en de vele vervolgdelen de loop van de filmgeschiedenis heeft bepaald, en een geschat vermogen heeft vergaard van 3 miljard dollar, wil zich in de toekomst gaan toeleggen op het maken van kleine, persoonlijke en experimentele films. Daarmee is hij terug waar hij ooit begon. Lucas debuteerde (onder de vleugels van Francis Ford Coppola) met de vernieuwende sciencefiction van THX 1138 (1971) en behaalde zijn eerste succes met het intieme, nostalgische American Graffiti (1973). Lucas’ volgende film Red Tails, een drama dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, is zijn laatste blockbuster, vertelde hij aan The New York Times.

Sundance opent met ‘The Queen of Versailles’

Het toonaangevende Amerikaanse festival voor onafhankelijke film Sundance, dat onder auspiciën staat van Robert Redford, is deze week geopend met de documentaire The Queen of Versailles van Lauren Greenfield. De film volgt een miljardairsechtpaar dat megalomane bouwplannen in rook ziet opgaan door de financiële crisis. Het stel stond een landhuis voor ogen met onder meer tien verschillende keukens, en een private schaatsbaan. Volgens Redford is de film ‘emblematisch’ voor de economische situatie waarin de VS verkeert. Het festival belooft veel grimmigheid en duisternis, van filmmakers die de Amerikaanse problemen weerspiegelen. Maar niet alleen treurnis: ook de onafhankelijke comedy is volgens Redford in opkomst, mede door het succes van het vernieuwende Bridesmaids, waarin vrouwen eindelijk vieze grappen mogen maken.

Nanni Moretti voorzitter jury filmfestival Cannes

De Italiaanse regisseur Nanni Moretti is benoemd tot voorzitter van de jury van de komende editie van het filmfestival van Cannes. De festivalleiding wilde voor de 65ste editie, die in mei van start gaat, bij voorkeur een Europese filmmaker als juryvoorzitter hebben. Moretti is een goede bekende van het festival. Vele films van hem, waaronder zijn meest recente, de pausfilm Habemus Papam, gingen in de Franse badplaats in première. Cannes vindt plaats van 16 tot 27 mei.

Rabat-

duo samenin nieuwe film

Acteur Nasrdin Dchar (van de speech) en regisseur Jim Taihuttu zetten hun samenwerking voort. Eerder werkten ze samen aan Rabat, waarvoor Dchar het Gouden Kalf voor beste acteur ontving. Hun nieuwe film Wolf omschrijven ze als „een sociaal drama in de misdaadscene”.

YouTube begint festival voor korte films

Website YouTube begint een festival voor korte films, waarvan tien uitverkorenen beloond zullen worden met een uitnodiging voor het filmfestival van Venetië, om daar verder te strijden voor de hoofdprijs van 500.000 dollar. In Venetië zal regisseur en producent Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator) de tien inzendingen beoordelen. Het project is een vervolg op Life in a Day, de film die was gebaseerd op korte inzendingen van gebruikers naar YouTube.

Cormac McCarthy werkt aan eigen scenario

Met zijn pessimistische romans No Country for Old Men en The Road leverde hij al de grondstof voor opmerkelijke films. Nu is schrijver Cormac McCarthy zelf bezig met een oorspronkelijk scenario. Het script, getiteld The Counselor, gaat over een gerespecteerde advocaat die verstrikt raakt in de drugshandel en is gesitueerd in het zuidwesten van de VS.

Sokurovs ‘Faust’ groteafwezige in Rotterdam

De Faust-bewerking van de Russische regisseur Alexander Sokurov won in september de Gouden Leeuw in Venetië. Toch schittert de film door afwezigheid op het filmfestival in Rotterdam. Distributeur Contact Film kampt met teruglopende inkomsten en wilde een vergoeding, want vertoning op het festival leidt tot minder verkochte kaartjes, als de film later uitkomt. Het festival wees dat verzoek af, wegens precedentwerking.