Brieven

Goed idee van Teeven om thuiskopieheffing af te schaffen

Kees Verhoeven (D66) en Erwin Angad-Gaur (Nederlandse Toonkunstenaarsbond) pleitten voor het uitbreiden van de thuiskopieheffing. (Opinie, 13 januari). Op het eerste gehoor iets waar je niet tegen kunt zijn, maar er zitten een paar haken en ogen aan dit verhaal. De heffing is in feite niets anders dan een compensatie die je vooraf betaalt als je een lege cd, dvd of cd-rom koopt omdat je daar beschermde stukken muziek op kúnt zetten, legaal of illegaal. Dat we in Nederland ook voor het illegaal downloaden compensatie betalen, is uniek en dus net zoiets als alvast een boete betalen als je een auto koopt omdat je vervolgens dan ongestraft door rood kúnt rijden. D66, GroenLinks en SP willen deze heffing alleen nog maar verder uitbreiden.

Eigenlijk is dat juist een criminalisering van consumenten, omdat het systeem ervan uitgaat dat jij, als muziekluisteraar, wel automatisch illegaal muziek van het internet plukt en alvast bij aanschaf van dragers een boete betaalt. Als voorzitter van STOBI (Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers) en directeur van een bedrijf dat lege informatiedragers importeert, merk ik de negatieve gevolgen van deze heffing dagelijks. STOBI-leden dragen de heffing af aan stichting de Thuiskopie. Die heffing wordt vervolgens doorberekend in de verkoopprijs. Uitbreiden van de heffing zorgt er dus voor dat alle voorwerpen waar je muziek op kunt downloaden alleen maar duurder zullen worden. Een hele onlogische oplossing. Niet alleen wegens hogere prijzen, ook omdat de heffing niet terechtkomt bij de rechthebbenden: de recente voorbeelden van corruptie bij de Buma doen het ergste vermoeden. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat consumenten via het internet al voor downloaden betalen. Dit betaalde downloaden van consumenten, via bijvoorbeeld Spotify, iTunes en Grooveshark, neemt alleen maar toe. Met het huidige heffingssysteem betalen consumenten in deze gevallen dus dubbel.

Het radiomodel dat Verhoeven en Angad-Gaur voorstellen, lost niets op. Ook dit systeem laat mensen dubbel betalen. Het kan dus niet als verrassing komen dat ik zeer verheugd ben over het besluit van staatssecretaris Teeven om de thuiskopieheffing af te schaffen. De staatssecretaris doet daarmee in elk geval een poging om het auteursrecht te moderniseren en om het makkelijker te maken om op het net legaal aan kwalitatief goede muziek te komen. Het initiatief van de staatssecretaris verdient een beter lot dan te verzanden in een populistische discussie over een verbod op downloaden, waarvan dus geen sprake zal zijn.

Leon Rijnbeek

Voorzitter STOBI (Stichting overlegorgaan blanco informatiedragers)

    • Leon Rijnbeek