Bevrijd door de vreemdeling

Hospitalité Regie: Fukada Koji

dvd speelfilm ****

Vorig jaar begon het Rotterdamse filmfestival met het uitbrengen van een aantal films op dvd en als video on demand onder de noemer Tiger Releases: 10 to Watch. Met dit initiatief wil het IFFR veelbelovende filmmakers van de toekomst meer onder de aandacht brengen. De vijfde uitgave in de reeks is de Japanse film Hospitalité, het prijswinnende debuut van Fukada Koji (1980). Hij gaf zijn film met opzet een Franse titel, die verwijst naar de meer politieke invulling die filosoof Jacques Derrida aan het begrip gastvrijheid gaf.

Hospitalité gaat over het gezin Kobayashi dat een kleine drukkerij heeft in een buitenwijk van Tokio. Aan het begin van de film komt een buurvrouw vragen of de nieuwe echtgenote van Kobayashi mee wil doen aan de buurtwacht. Want moet de buurt niet beter beschermd worden tegen al die buitenlanders? Dat regisseur en scenarist Fukada Koji daar anders over denkt blijkt uit de rest van het verhaal, waarin vreemdeling Kagawa in hun huis komt wonen en vervolgens stukje bij beetje hun bestaan flink ontregelt.

Met de figuur Kagawa verwijst Fukada ongetwijfeld naar de vreemdelingen in het werk van Harold Pinter die ergens binnendringen, het precaire evenwicht verstoren en langzaam de macht naar zich toe trekken. Dat gebeurt hier ook, maar dan niet met beklemmend resultaat, maar met bevrijdende gevolgen. Alle buitenlanders die Kagawa ongevraagd uitnodigt, verrijken uiteindelijk het leven van de familie Kobayashi.

Hospitalité is een antwoord op de toenemende xenofobie in Japan, maar het is ook een ode aan de absurdistische elementen in het werk van Beckett, Pinter en Ionesco. Vooral het laatste half uur, als een grote groep buitenlanders hun intrek neemt in de kleine vertrekken van de Kobayashi’s, is een droogkomisch hoogtepunt.

André Waardenburg

    • André Waardenburg