Bekijk hoe eurolanden er economisch voor staan tijdens top in Davos

Bron: CNN

Het World Economic Forum is vandaag van start gegaan in Davos. Dat Zwitserse stadje is vijf dagen lang de ontmoetingsplaats voor de top van politiek, bedrijfsleven en wetenschap. De mondiale elite zal het er hebben over de wereldeconomie. Bekijk hier hoe Europa er ten tijde van de top economisch voor staat.

Centraal tijdens de bijeenkomst in Davos staat de vraag of het huidige kapitalistische systeem uit de twintigste nog bestaansrecht heeft in het nieuwe millennium. Of moet er een nieuw kapitalistisch systeem worden ontwikkeld? Een lastig te beantwoorden vraag natuurlijk, maar wel één die zeer actueel is ten tijde van de diepste mondiale economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

De top trapte vandaag af met een openingstoespraak van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

Koningen ontmoeten filantropen, directeuren en presidenten

Onder de aanwezigen in Davos de komende dagen zullen onder meer de Koninklijke families van Saoedi-Arabië, Noorwegen en ook die van Nederland zijn.

Zij ontmoeten in het skidorp miljardairs als filantroop George Soros, leidinggevenden van bedrijven als Facebook en Google en politieke leiders van landen als Duitsland, Zuid-Afrika, Mexico en het jongste land ter wereld, Zuid-Soedan.

De gesprekken in Davos zullen zich voor een belangrijk deel centreren rond de economische problemen binnen de eurozone.

Bekijk in de infographic hieronder zelf hoe ernstig die problemen zijn: hoe hoog is de werkloosheid in de Europese lidstaten, hoe groot de schuldenlast, hoe omvangrijk het Bruto Nationaal Product en hoe problematisch de jeugdwerkloosheid?

En je zult zien: er is werk aan de winkel voor de mondiale elite in het volledig ondergesneeuwde Davos.

Infographic over de economische situatie van de eurolanden in aanloop naar Davos:

    • Niels Posthumus