Beerput vol namaak-facturen

Help@NRC.nl

Heeft u ook problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@NRC.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: nepfacturen en OV-chipkaartleed.

Sinds hij als ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, mailt een NRC-lezer uit Arnhem, vallen er geregeld nepfacturen op de deurmat. „Onlangs weer een factuur van ongeveer 260 euro. Voor registratie in het handelsregister van het MKB. Pas toen ik heel goed keek, zag ik in de kleine lettertjes dat het ging om een aanbod en niet om een rekening. Maar stel je voor dat je even tussendoor je administratie afhandelt en blind tekent. Dat zullen sommige mensen vast doen.”

Klopt, zegt Mieke Ripken van werkgeversverenging MKB Nederland. „Veel ondernemers denken: zal wel kloppen. De schade van dit soort acquisitiefraude is enorm. We hebben onderzocht dat het om 400 miljoen euro per jaar gaat. Het is een beerput die deze meneer opentrekt.”

Beerput of niet, meneer baalt van deze „gehaaide vorm van oplichterij” en wil twee dingen weten: mag de Kamer van Koophandel zijn adres zomaar doorgeven aan oplichters? En: hoe komt hij van deze spam af?

„Oei!”, reageert woordvoerder Mireille Muller van de Kamer van Koophandel. Oei? „Ja, dit is een enorm probleem. Een plaag. Wij wijzen ondernemers er zo goed mogelijk op: let heel goed op welke facturen u tekent.”

De KvK mag adressen gewoon doorgeven aan derden. Sterker nog: de KvK verkóópt die adressen. Muller: „Tegen kostprijs, hoor. We maken er geen winst op.” Die kostprijs is drie eurocent per adres. Wie honderdduizend adressen koopt en die allemaal een nepfactuur stuurt, treft vast wel een paar honderd ondernemers die braaf betalen. Kassa! De KvK kan er „helaas weinig aan doen” dat malafide bedrijfjes met de adressen aan de haal gaan. „We hebben niet de bevoegdheid om dat tegen te gaan.”

„Beetje zuur”, vindt Ripken van MKB. „De Kamer van Koophandel verkoopt de adressen aan Jan en alleman en zegt vervolgens dat ze er niks aan kunnen doen als er misbruik van wordt gemaakt.”

Ondernemers die niet willen dat hun adres wordt doorverkocht, kunnen dat via de KvK regelen, zegt de woordvoerder. „Gewoon een mailtje naar je eigen Kamer met het verzoek om je non-mailing-indicator te activeren.”

Hoe herkent u een nepfactuur? Kijk op Steunpunt Acquisitiefraude: www.fraudemeldpunt.nl

Tekst Patricia Veldhuis. Ook klachten? Mail naar help@nrc.nl

    • Patricia Veldhuis