Apple viert een feestmaand als nooit tevoren

Het is wrang. Maar tijdens de eerste kwartaalrapportage na de dood van mede-oprichter Steve Jobs viert het Amerikaanse technologiebedrijf Apple een feestmaand als nooit tevoren.

Met name in de maand december werden zoveel iPhones, iPods en MacBooks verkocht dat de kwartaal omzet met 73 procent steeg ten opzichte van vorig jaar. De winst verdubbelde. In euro’s: een omzet van 36 miljard en 10 miljard winst.

Op de beurs steeg een aandeel Apple prompt met 8 procent, omdat de resultaten de voorspellingen van analisten overtroffen. In het eerste kwartaal van 2012 (Apple heeft een gebroken boekjaar) verkocht vooral de iPhone 4S verrassend goed. Al is de 4S een weinig opvallende verbetering van het vorige model, ze waren volgens Apple niet aan te slepen: 37 miljoen verkochte exemplaren, een stijging van 128 procent ten opzichte hetzelfde kwartaal van 2011. Van Apples tablet pc, de iPad, werden er 15 miljoen verkocht, weer een verdubbeling van vorig jaar. De populariteit van de draagbare gadgets wakkert ook de belangstelling voor gewone Mac-computers aan: daar werden er 28 procent meer van verkocht (5,2 miljoen). Ter vergelijking: de verkopen in gehele pc-industrie daalden in hetzelfde kwartaal met 1,4 procent. Niet zo vreemd dat andere computermakers zich op het premium segment storten met hun ‘ultrabooks’.

De concurrentie voor de iPhone en iPad komt uit de hoek van Samsung en Google, maar Apple bevindt zich in financieel opzicht op eenzame hoogte. Het bedrijf heeft 98 miljard dollar in kas en het is volstrekt onduidelijk wat het bedrijf daarmee gaat doen. Wordt het een gul dividend, een spectaculaire overname in de mediawereld of chipindustrie? In ieder geval garandeert zoveel cash de ontwikkeling van nieuwe technologie en kan Apple om de patentenstrijd rondom smartphones blijven voeren. Daarnaast financiert het de bouw van het futuristische nieuwe hoofdkwartier van Apple, een van de laatste ontwerpen waar Steve Jobs zijn handtekening onder zette.