Altijd te laat voor het grote carnaval

Le grand’tour Regie: Jérôme le Maire. Met: Vincent Solheid, Christian Henrard, Denis Burton, Pierre Fontaine.

dvd speelfilm ***

En toch. Toch zijn er een jaar nadat Le grand’tour in première is gegaan op de vorige editie van het Rotterdams filmfestival stiekem een heleboel beelden uit deze film die zich in je filmgeheugen hebben genesteld. Toch. Want het is eigenlijk maar een mager verhaaltje, het in fake-documentaire-stijl vertelde relaas van een fanfareband annex vriendengroep die een voettocht onderneemt door de Ardennen op weg naar het carnaval van Stavelot.

In hun rode middeleeuwse feestgewaden trekken ze al zuipend, snuivend, blowend en wat al niet door de bossen. Want als ze te laat blijken voor het feest in Stavelot, besluiten ze als hedendaagse troubadours verder te trekken van de ene jaarmarkt naar het volgende dorpsfeest. Ondertussen laten ze hun gesettelde leventjes steeds verder achter zich met alle gevolgen van dien.

Het doet wel een beetje denken aan die Bavaria-bierreclame met die brullende mannen, of de macho-variant op Echte Meisjes in de Jungle, of zomaar elke survivaltocht die wordt ondernomen om groepsgevoel te smeden en die dan hopeloos uit de hand loopt. Zeker als de charismatische leider Vincent opeens het middelengebruik afzweert en de groep uiteenvalt. Het is jammer dat Le grand’tour daar een beetje in blijft hangen. In dat uit de hand lopen. In de zoveelste dronkemansparade en drugsroes. Want de half-geïmproviseerde film heeft een boel te vertellen over male bonding en midlifecrisis en dan nog op een manier die zowel visueel vervreemdend als absurd is. Je zou Le grand’tour nog het beste de arthousevariant op The Hangover kunnen noemen.

    • Dana Linssen