Air France-KLM verwacht verlies van honderden miljoenen euro’s

Het Air France-hoofdkwartier op het vliegveld Parijs-Roissy, 11 januari 2012. Foto AFP / Eric Piermont

Air France-KLM bevindt zich in een extreem moeilijke financiële situatie en de maatschappij heeft in 2011 voor het vierde opeenvolgende jaar een substantieel operationeel verlies geleden. Dat zei de nieuwe topman van het Franse onderdeel Air France vandaag, meldt persbureau Dow Jones.

Alexandre de Juniac meldde vandaag aan een Franse parlementaire commissie dat Air France-KLM uit de bedrijfsvoering een verlies van ‘meerdere honderden miljoen euro’s’ zal noteren. Hij wilde niet meer details prijsgeven, omdat de cijfers over 2011 nog door de accountants worden gecontroleerd. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij liet afgelopen november al weten dat het een verlies van 550 miljoen euro over de eerste negen maanden heeft gedraaid. De problemen liggen voornamelijk bij de Franse tak Air France.

Concern wil schuldenlast afbouwen, maar hoe is nog niet duidelijk

De Juniac wees ook op de stijgende schuldenlast van Air France-KLM. “We zijn er de afgelopen drie jaar niet in geslaagd om onze investeringen te financieren, omdat we niet voldoende inkomende kasstroom genereren”, zei hij tegen de parlementariërs. In het afgelopen jaar is de nettoschuld van Air France-KLM gestegen van 2,0 tot 6,5 miljard euro, aldus de ceo van Air France.

Het concern wil de schuld de komende twee jaar afbouwen, maar hoe die twee miljard aan cash kan worden gevonden is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft KLM twee weken geleden enkele “onmiddelijke maatregelen” bekendgemaakt. Economieredacteur van NRC Handelsblad Steven Derix schreef daarover:

“In 2012 en 2013 zullen er geen salarisverhogingen zijn bij het Franse bedrijf. De vacaturestop die afgelopen september werd afgekondigd, blijft voorlopig van kracht. Ook KLM gaat een periode van “gematigde loonontwikkeling” in. Air France-KLM wil ook besparen op overhead, en gaat opnieuw kijken naar “aanpassingen van het netwerk” – een eufemisme voor het schrappen van vliegverbindingen. De optelsom van al deze noodmaatregelen is ongeveer een miljard euro. De rest zal moeten worden gevonden door een “hervormingsplan” voor de komende drie jaar.”

    • Lex Boon