Aftrap is nabij, sterke opening en pikante films op het IFFR

Het 41ste International Filmfestival Rotterdam trapt bijna af met 38 Témoins als de officiële openingsfilm. De kick-off voor het publiek met de satirische film King Curling is inmiddels uitverkocht, net als ruim een derde van alle kaarten. Dus nu het nog kan: een paar tips voor binnen en buiten de filmzalen.

De kaartverkoop gaat hard voor ‘s lands grootste filmfestival dat op het punt staat te beginnen. De openingsfilm van Lucas Belvaux, volgens filmrecensent Raymond van den Boogaard zeker de moeite waard. Van den Boogaard sprak met de regisseur in een interview dat vandaag in NRC Handelsblad is te lezen. Ook de grootste kanshebbers op Oscars, The Artist en Hugo zijn prominent vertegenwoordigd. Maar het IFFR biedt hiernaast ook veel ruimte voor experimentele, interactieve, kindvriendelijke maar ook opvallend veel seksueel geladen filmprojecten.

Pikante films

Zo zijn er vertoningen van Steve McQueens tweede en zeer fysieke speelfilm Shame waarin een hardnekkige verslaving aan seks van Brandon (Michael Fassbender) de hoofdrol speelt. Daarnaast wordt er dit jaar in Rotterdam dankzij het Boca do Lixo-programma van het festival collectief naar porno gekeken. Dit programma biedt een inkijkje in de controversiële Braziliaanse cinema van de jaren zeventig en tachtig die bol staat van horror, westernverhalen en seks.

L’Apollonide-souvenirs de la maison close van Bertrand Bonello is een buitengewoon intelligent gemaakt portret van een luxe bordeel in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw. De film maakte gebruik van opmerkelijke hedendaagse muziek. En dan is er nog Weekend van regisseur Andrew Haigh. Russell en Glenn ontmoeten elkaar in een club, hebben seks en dan groeit de onenightstand van deze twee mannen dankzij een kunstproject uit tot iets meer.

Movie Factory

In de galerie Roodkapje in Rotterdam staat een installatie van de Franse regisseur Michel Gondry, maker van films als Be Kind Rewind. Iedereen mag hier een korte film maken. Kant-en-klare filmsets in de Movie Factory maken een oneindig aantal verhalen mogelijk.

Ook is er For Real. In dit programmaonderdeel vormt niet het bioscoopscherm, maar de alledaagse realiteit het canvas voor een voorstelling. For Real omvat een serie filmische ervaringen buiten de bioscoopzaal. De uiteenlopende interactieve onderdelen hebben Reality Check (Schouwburgplein 54 in Rotterdam) als uitvalsbasis.

Kids on the Floor

Voor de kleintjes, Kids on the Floor. Kinderen mogen komen knutselen met films, diavoorstellingen bekijken en zich storten op een ruim aanbod aan animatiefilms. Geen reden om ze thuis te laten dus de komende weken.

    • Annemarie Coevert