Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Tennis

Zo, nu is elk lichaamsdeel wel geweest

Kim Clijsters heeft wéér een blessure. Maar ze zal niet zomaar opgeven bij de Australian Open

Redacteur Tennis

Rotterdam. De linkerenkel. Het was een van de weinige lichaamsdelen waarvan Kim Clijsters bijna nooit last had gehad. Tot ze zondag in de achtste finales van de Australian Open in de eerste set tegen de Chinese Na Li de enkel verzwikte. De Belgische overwoog heel even op te geven, maar realiseerde zich meteen dat dit jaar het laatste optreden in Melbourne zou zijn. En zo wilde Clijsters geen afscheid nemen van haar geliefde grandslamtoernooi.

Clijsters vocht zich op miraculeuze wijze terug, werkte in de tiebreak van de tweede set vier matchpoints weg en plaatste zich voor de kwartfinales. Daarin treft de titelverdedigster vanochtend de nummer één van de wereldranglijst: Caroline Wozniacki.

„Ze zal niet 100 procent zijn, maar normaal moet ze kunnen spelen”, aldus osteopaat Sam Verslegers in de Belgische krant De Standaard. Wel laat ze voor de partij tegen Wozniacki beide enkels intapen. Vorig jaar april raakte Clijsters op een trouwfeest van haar neef geblesseerd aan haar rechterenkel. Ze was net op tijd fit om mee te kunnen doen aan Roland Garros, waar ze in de tweede ronde verloor van de Nederlandse Arantxa Rus.

Clijsters (28) overwon in haar ruim tienjarige profloopbaan tal van blessures. Zo kampte ze in 2004 met een hardnekkige polsblessure. Clijsters maakte zich zoveel zorgen om haar linkerpols dat ze zich meer dan eens wanhopig afvroeg of ze ooit nog zou kunnen tennissen. Clijsters keerde terug en sprak na haar zege op de US Open van 2005 van ‘haar tweede carrière’. Twee jaar later besloot ze te stoppen. Clijsters keerde in 2009 terug voor haar derde carrière. Als moeder won ze twee keer de US Open en schreef ze vorig jaar de Australian Open op haar naam. Maar vrij van pijntjes was ze nooit. Ze kondigde aan in 2012 definitief afscheid te nemen en hoopt nog op de Spelen in Londen te kunnen schitteren.

Voor Serena Williams zit de Australian Open erop. De vijfvoudig winnares strandde gisteren in de vierde ronde verrassend tegen Jekaterina Makarova ( 6-2 en 6-3). De Russin bereikte voor het eerst de kwartfinales van een grandslamtoernooi.